gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 14. februar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o našim državljanima smeštenim u karantinu u Japanu i Francuskoj
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacicOd ukupno 14 državljana Srbije na brodu „Diamond Princess" u kojem je 5. februara proglašen dvonedeljni karantin, četvoro je u preventivnoj izolaciji, niko od njih nema temperaturu i trenutno se dobro osećaju. Ambasada Republike Srbije u Tokiju je u redovnom kontaktu sa našim državljanima na brodu. Prema današnjim informacijama iz naše Ambasade u Japanu, od ukupno 218 osoba sa pozitivnim testom na virus, čak 110 je Japanaca, a preostali su iz 18 različitih zemalja. Od ovog broja osam pacijenata je teže bolesno.

Od ukupno 3.711 osoba koje su bile na brodu na početku karantina, do 13. februara u bolnice je premešteno 265 osoba. Za preostalih 3.446 osoba, postojaće mogućnost da oni stariji od 80 godina, koji budu negativno testirani na virus, mogu izabrati da li će ostati na brodu do kraja karantina, ili će biti premešteni u adekvatni smeštaj obezbeđen od japanskih organa.

Što se tiče četvorice naših državljana u karantinu u Francuskoj, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u saradnji sa francuskim vlastima organizovalo njihov povratak u Beograd nakon isteka dvonedeljnog karantina. Oni će se vratiti u Srbiju u nedelju, 16. februara iz karantina u Eks-An-Provansu u Francuskoj u kojem se nalaze od 2. februara, kada su prebačeni iz Vuhana u Kini.

Ministarstvo spoljnih poslova je sve vreme u kontaktu sa našim državljanima tokom njihovog boravka u karantinu, oni su testirani, nisu imali nikakve simptome virusne infekcije i osećaju se dobro. Ministarstvo je, takođe, u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja koje je obavešteno o povratku naših državljana.