gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 22. februar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Antigva i Barbuda poštuju suverenitet Srbije i proces dijaloga
+ larger fontnormal font- Smaller font
6Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u Beogradu ministra spoljnih poslova, imigracije i trgovine Antigve i Barbude Četa Grina.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštili su da Antigva i Barbuda poštuje suverenitet Srbije i podržava proces dijaloga, kao i da nije glasala za Kosovo prilikom prijave za Interpol i Unesko.

Ministar Dačić je podsetio da su sa Antigvom i Barbudom uspostavljeni diplomatski odnosi 2018. godine, a da je u prethodnom periodu, baš usled nedostatka te saradnje, što je ocenio nedopustivim, ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

Kako je rekao, od tog vremena saradnja dve zemlje je intenzivna, sve više jača, i ukazao da Antigva i Barbuda nisu glasale za ulazak Kosova u Interpol, Unesko i neke druge međunarodne organizacije.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je pojasnio da su se time Antigva i Barbuda svrstale u red onih zemalja koje su, iako formalno priznaju Kosovo, na neki način te odluke suspendovale ili na njih stavile moratorijum, što je veoma značajno za Srbiju i za ukupan proces vezan za Kosovo.

Na pitanje da li se na Srbiju vrši pritisak da prestane sa kampanjom o povlačenju nezavisnosti, kao i u vezi sa slučajem Jamajka, ministar Dačić je rekao da je taj pritisak stalan ali da se takođe, upravo na primeru Jamajke, vidi da sa druge strane "postoje pritisci da zemlje koje to nisu učinile priznaju tu takozvanu nezavisnost".

Kako je rekao, "nije Tači bez veze to objavio na Tviteru" jer zna da ti pritisci postoje, a sve to govori o dvostrukim aršinima.
Prema njegovim rečima, takse se vezuju sa tim da Srbija prestane sa svojim naporima, ali se nigde ne govori o tome da drugi treba da prestanu da vrše pritiske sa svoje strane.

Podsetio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio svojevrsni moratorijum, ali da to nije prihvaćeno i naveo da Srbija neće i ne sme da prestane sa svojim aktivnostima, jer bi u suprotnom moglo i da dođe do procesa koji ne bi mogao biti zaustavljen.

Ministar Grin je pohvalio saradnju Srbije i njegove zemlje, i podvukao da oni apsolutno podržavaju proces dijaloga, da ne žele da budu ni na čijoj strani, i ocenio da dijalog daje šansu svima.

On je rekao da nisu podržali ulazak Kosova u Interpol i Unesko i da ne žele ni na jedan način da utiču na dijalog.

"Poštujemo suverenitet Srbije, i poštujemo proces dijaloga", zaključio je Grin.