gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
nedelja, 23. februar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić primio državnog sekretara za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije
+ larger fontnormal font- Smaller font
1Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije Huanom Gonzalesom Barbom, kojem je zahvalio što Španija daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i što je podržava na evropskom putu.

"Španija ima čvrst stav i ne prihvata jednostrane akte", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za medije sa državnim sekretarom Gonzalesom.

Dačić je istakao i da Srbija daje čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Španije, navodeći da sve institucije u našoj zemlji imaju instrukcije sa najvišeg nivoa da, ukoliko bude pokušaja vlasti Katalonije da komuniciraju sa njima, o tome obaveste Ambasadu Španije u Beogradu.

Prema Dačićevim rečima, Španija je uvek davala punu podršku Srbiji u otvaranju poglavlja, protiveći se neprincipijalnim uslovljavanjima koje je, kaže, Srbija doživljavala od drugih država članica EU.

Šef diplomatije je kazao da je Gonzales novi državni sekretar u novoj španskoj vladi i da je ovo njegova prva poseta nekoj država od kada je imenovan.

- To potvrđuje visok nivo naših odnosa i sa zadovoljstvom mogu da kažem da su naši odnosi strateškog karaktera, da su privilegovani, bez otvorenih pitanja i da te odnose karakteriše saradnja na svim poljima - rekao je Dačić.

Kaže da Srbija i Španija ostvaruju dobru saradnju u gotovo svim oblastima - policije, odbrane, kao i da je 2018. godine robna razmena između dve zemlje prešla pola milijarde evra.

- Želimo da naši bilateralni odnosi budu još bolji, što znači da bismo se obradovali ukoliko bi kralj Filip VI ili premijer Sančez posetili Srbiju, kao i nova ministarka spoljnih poslova. Imali smo dobre odnose i sa dosadašnjim ministrom spoljnih poslova Djozepom Boreljom koji je sada na novoj funkciji visokog predstavnika EU - rekao je Dačić.

"Ukidanje taksi, pa obnavljanje dijaloga"

Državni sekretar za evopske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije, Huan Gonzales Barba, rekao je da se ta zemlja zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i da je važno da Priština ukine takse kako bi se dijalog nastavio.

- Mislimo da duh dijaloga mora da se obnovi na onakav način kakav je bio 2011. godine i nadam se da će, pre toga, Priština ukinuti takse koje su uvedene uprkos principima CEFTE, a to je uticalo ne samo na Srbiju, već i na ostale članice te oranizacije - rekao je Gonzales na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Prema njegovim rečima, prištinska strana bi trebalo da razmisli o svojim potezima, ako želi da do rešenja dođe.

Gonzales ističe da su nedavno potpisana pisma o namerama za obnavljanje železničkog transporta i avio-linije dobar signal i način da se krene napred u odnosima između Beograda i Prištine.