gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 10. mart 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne i odbrambene politike između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konsultacije UK_RSNa poziv britanske strane u Londonu su 9. i 10 marta 2020. godine održane bilateralne konsultacije ministarstva spoljnih poslova i odbrane dve zemlje u oblasti bezbednosne i odbrambene politike.
 
Delegaciju Republike Srbije su predvodili ambasador Branimir Filipović vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku i Milan Ranković vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane, dok su britansku stranu predvodili Endrju Pejdz, direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Forin ofisu i Nikolas Gur, direktor za međunarodnu bezbednosnu politiku u britanskom Ministarstvu odbrane. U konsultacijama su učestvovale i ambasadorka Republike Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović i britanska ambasadorka u Beogradu Šan Mekdauel, a delu razgovora priključili su se Angus Lapsli, generalni direktor za strategiju i međunarodne poslove u Ministarstvu odbrane i Džajls Portman, direktor za EU u Forin ofisu.
 
U konstruktivnoj atmosferi razmenjena su mišljenja o širokom spektru tema od zajedničkog interesa, sa fokusom na mogućnostima daljeg unapređenja bilateralnih odnosa u oblasti bezbednosne i odbrambene politike dve zemlje, ali i drugih aspekata bilateralne saradnje, zaštite životne sredine i podrške Republici Srbije u procesu EU integracija. Posebna pažnja posvećena je situaciji u regionu Zapadnog Balkana, inicijativama za dublje regionalno povezivanje, te dijalogu Beograda i Prištine.
 
Domaćini konsultacija su, tom prilikom, informisali o britanskim spoljnopolitičkim prioritetima nakon Bregzita, kao i o pripremama za Samit UN o Klimatskim promenama (COP26) koji će se novembra 2020. održati u Glazgovu. Delegacija Republike Srbije je detaljno prezentovala svojim sagovornicima spoljnopolitičke prioritete Republike Srbije, sa akcentom na proces evrointegracija, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, posebno situaciji na Kosovu i Metohiji i ulozi međunarodnog bezbednosnog prisustva u Pokrajini, kao i aktuelnom stanju dijaloga Beograda i Prištine za čiji nastavak je imperativ ukidanje diskriminatorskih taksi na robu iz Srbije i BiH, koje je jednostrano uvela Priština pre godinu i po dana.