gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 03. jun 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sledeće nedelje u bilateralnoj poseti Italiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_amb._ItalijePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Italije u Beogradu Nj.E. Karla Lo Kaša. U srdačnom razgovoru ministar Dačić je uputio čestitke prijateljskom narodu Italije povodom nacionalnog dana - Dana Republike, koji se obeležava 2. juna. Izneo je ocenu da je aktuelna pandemija intenzivirala kontakte između dva ministarstva i u teškim trenucima osnažila bilateralno partnerstvo Srbije i Italije. Ministar Dačić je potvrdio da će 11. juna ove godine učiniti zvaničnu bilateralnu posetu Rimu i da će se susresti sa svojim homologom, ministrom za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Luiđijem Di Majom.

Tokom razgovora izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog ohrabrujućih podataka u pogledu epidemiološke situacije u obe zemlje, kao preduslova za postepenu normalizaciju socijalnih i ekonomskih aktivnosti i ukidanje preostalih restriktivnih mera. Razmenjena su mišljenja o aktivnostima koje Srbija i Italija preduzimaju u cilju obezbeđivanja nesmetanog kretanja ljudi i prometa robe, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Ambasador Lo Kašo je još jednom izrazio iskrenu zahvalnost na vrednoj donaciji koju je Vlada Republike Srbije uputila Italiji. Istakao je zadovoljstvo zbog činjenice da će Italija biti prva zemlja koju će ministar Dačić posetiti, što je u skladu sa veoma razvijenim, dinamičnim i prijateljskim odnosima između dve zemlje.