gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 09. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић и Турковић: Региону треба заједнички договор о отварању граница
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic turkovic_beograd_-_junПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са заменицом председавајућег Савета министара и министарком спољних послова Босне и Херцеговине Бисером Турковић.

Након одржаног састанка, министри Дачић и Турковић истакли су да су сагласни да у региону треба да постоји заједнички договор о отварању граница како би грађани знали на који начин могу да путују, а најавили су и отварање конзулата БиХ у Новом Пазару.

Дачић је рекао да је посета министарке из БиХ прва званична посета Србији након релаксације мера које су донете услед корона вируса, наводећи да се сада активности настављају и да ће се он већ сутра у Нишу састати са министром спољних послова Северне Македоније, да ће ићи у посету Италији и Грчкој, те да Србију треба да посети и Сергеј Лавров.

Он је рекао да се нада да ће мандат Савета министара у БиХ бити обележен развојем односа две земље и додао да су договорени редовни састанци на високом нивоу.

Дачић је апеловао на све земље региона да имају исти приступ теми отварања граница, подсетивши да је Србија донела одлуку да отвори своје границе и без тестова и мера изолације.

Захвалио је БиХ јер је донела такву одлуку, те додао да нема напретка са Црном Гором, а још се не зна начин на који може да се путује у Хрватску.

„Са Северном Македонијом то питање ће бити размотрено сутра, а данас ћу обавити разговоре са министром спољних послова Румуније.

Дачић је поручио да Србија придаје велику важност односима са БиХ, да жели да их развија, да је заинтресвана за посете на свим нивоима, као и подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ у складу са Дејтонским споразумом.

"Србија је суштински заинтресована за стабилност у целом региону укључујући и безбедност у БиХ. Желимо добросуседске односе", поручио је шеф српске дипломатије и додао да је БИХ важан економски партнер Србије са робном разменом од око две милијарде евра.

Дачић је рекао да жели практично да решава сва, па и отворена питања са БиХ, као што су нестала лица, граничне линије, стара девизна штедња.

Министарка Турковић је захвалила Дачићу на позиву и оценила да је то добар почетак сарадње, а поздравила је и његов отворен приступ.

"Ми имамо добросуседске односе и до сада, и то треба даље неговати", рекла је Турковић.

Поменула је и да је једна од горућих тема за БиХ отварање конзулата у Новом Пазару уз подсећање да Србија има конзулате у Мостару, Бањалуци, Дрвару.

"Наш договор је да у светлу добросуседских односа решавамо сва отворена питања, да дајемо подршку једни другима, посебно када је реч о чланству у међународним организацијама. Волели бисмо више регионалне сарадње и ставова попут оних шта је све грађанима потребно када путују ад не би били збуњени", рекла је она.