gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 11. jun 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Poseta Rimu, prva nakon popuštanja restriktivnih mera, odraz je našeg velikog prijateljstva i poštovanja
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_Di_MajoPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je danas u jednodnevnoj poseti Republici Italiji. Ministar Dačić razgovarao je u Rimu sa svojim kolegom, ministrom za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Luiđijem Di Majom.

„Veoma mi je drago da je moja prva poseta, posle popuštanja restriktivnih mera vezanih za Covid-19, upravo poseta Italiji. Ova poseta je odraz našeg velikog prijateljstva i poštovanja.
Želim da u ime Srbije, predsednika Vučića, premijerke Brnabić i u svoje ime izrazim duboko i iskreno saučešće porodicama žrtava korona virusa, i da kažem da su ovi teški trenuci, kroz humanost i solidarnost, doprineli zbližavanju naših naroda.

Polako počinjemo da organizujemo život sa korona virusom među nama, počinjemo da ukidamo restriktivne mere, i da vraćamo naše diplomatske i političke aktivnosti u normalne tokove.
 
Italija je prijateljska zemlja Srbiji, zahvaljujemo na pomoći i podršci u procesu naših evrointegracija i želeli bismo, da i u pravom smislu te reči, Italija bude ambasador Srbije i našeg evropskog puta u EU.
Razgovarali smo danas o našim bilateralnim odnosima, o potrebi nastavka tamo gde smo stali u organizaciji naših bilateralnih aktivnosti, uključujući i sastanak dve vlade, koji smo planirali do kraja godine.
Takođe smo razgovarali i o ekonomiji i našoj ekonomskoj saradnji, kao i potrebi oporavka naših ekonomija u celini.

Na kraju ono što naše građane verovatno najviše zanima, a to je šta će biti sa granicama, odnosno otvorenošću zemalja za putovanje ljudi. I o tome smo razgovarali. Srbija je već donela odluku da građani Italije mogu slobodno da putuju u Srbiju, i bez testova i bez potrebe za karantinom ili izolacijom. Očekujemo da sličnu odluku donese i Italija za naše građane, naravno u skladu sa opštim odlukama koje donosi Evropska unija.

Prema vestima iz Brisela može se očekivati da od 1. jula Evropska unija preporuči svim zemljama članicama da građani sa Zapadnog Balkana mogu da putuju u Evropsku uniju, ali o tome će u narednim danima biti više reči među članicama Evropske unije.
 
Još jednom hvala puno i drago mi je da smo se videli, i da nastavimo dalje, preživeli smo jedan težak period i nadam se da ćemo imati isto tako uspešnu saradnju kao i pre toga", rekao je Dačić na konferenciji za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara ministar Dačić se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine. „Pošto je nova Vlada ukinula te takozvane recipročne mere, a pre toga i takse, stekli su se uslovi za nastavak dijaloga. O tome će predsednik Vučić razgovarati sa evropskim zvaničnicima, pre svega sa Borelom i Lajčakom, posle izbora u Srbiji. Kao što znate mi smo spremni za nastavak dijaloga. Mi želimo da dođe do jednog trajnog rešenja, kompromisa, ali u ovom trenutku je veoma rano o svemu tome govoriti, jer dijaloga dugo nije bilo, pre svega bio je blokiran jednostranim odlukama Prištine. Ono što je takođe važno to je da smo mi zahvalni svima koji mogu da pomognu u tom dijalogu odnosno traženju kompromisa. Još jednom napominjem da je pre toga isto tako važno da se prištinske vlasti izjasne da li one poštuju ono što je do sada dogovoreno ili ne, da li poštuju Briselski sporazum, ili mi sada počinjemo pregovore ispočetka, što je za nas apsolutno neprihvatljivo jer je Evropska unija bila garant potpisivanja tog sporazuma", izjavio je Dačić.