gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 17. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић и Сијарто о организовању заједничке седнице влада Србије и Мађарске и споразуму о стратешком партнерству
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_sijarto_beograd_jun_2020Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом.

Након састанка, министар Дачић је рекао да су Београд и Будимпешта сада посвећени организовању заједничке седнице влада Србије и Мађарске и потписивању споразума о стратешком партнерству.

Дачић је на конференцији за медије са мађарским колегом истакао да је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто увек драг гост у Србији, а да је и највећи адвокат и заступник ставова Србије на свим састанцима ЕУ.

"То говори о високом изграђеном односу две земље који су изградили председник Србије Александар Вуцић и мађарски премијер Виктор Орбан", нагласио је Дачић и додао да се то показало и током пандемије.

Дачић је изразио захвалност за подршку која је пружила Мађарска Србији и када је реч о донацијама, а такође и у процесу евакуације српских држављана током пандемије.

"Са задовољством могу да кажем да смо први решили питање отварања наших граница и наши грађани могу да путују опуштено из једне у другу земљу", казао је Дачић.

Казао је да је данашња тема састанка са Сијартом била шта после пандемије, организовање заједничке седнице влада и споразум о стратешком партнерству. Такође било је речи и о пружању међусобне подрске у државама у којима две земље немају истовремено дипломатска представништва.

"Срећни смо што смо успели да изградимо тако добре односе. Наша добра сарадња са представницима Мађара у Србији али и са Иштваном Пастором надам се да ће се наставити и после избора", закључио је Дачић.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је да је период током пандемије показао да су Србија и Мађарска успеле и у том периоду да јачају односе, да помажу једни другима у повратку држављана који су се затекли у иностранству и да су у најбржем могућем року отворене граничне прелазе између Мађарске и Србије, иако Србија није држава чланица ЕУ.

"Имали смо успешну сарадњу током пандемије а сада ћемо јачати економске односе. Јачање економских односа ће бити и интересу једне и друге земље. Показао се значај стратешког положаја наших земаља и када смо отворили граници сви су се запрепастили и питали шта ће бити сада", рекао је Сијарто. Веома је важно што повезујемо Запад са Истоком. Можемо да профитирамо од тога и треба да се фокусирамо на велике инфраструктурне пројекте и профитирамо од нашег геостратешког положаја", навео је он.

Сијарто је подсетио на изградњу железничке пруге Будимпешта-Београд и нагласио да је веома значајно што ће се Мађарска снабдевати са гасом који долази из Турске преко Србије, те да ће капацитети тог гасовода бити шест милијарде кубних метара, али и да ће достићи десет милијарди кубних метара.

Како је нагласио, за Мађарску је такође успех то што је Србија што успешнија и додао да је прошлогодишња размена између две земље износила 2,5 милијарде евра.

Казао је да су мађарске компаније инвестирале у Србију девет милијарде форинти у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, али и то да је Мађарска омогућила фонд мађарским компанијама са буџетом од 25 милијарде форинти за инвестирање у иностранству, укључујући и Србију.

"Практично ћемо покрити 60 одсто инвестиција за оне мађарске компаније који желе да инвестирају у Србију", додао је Сијарто.