gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 19. jun 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavanje Srbije Jadransko-jonskom inicijativom okončano je zajedničkim usvajanjem „Beogradske deklaracije"
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaRepublika Srbija je predsedavala Jadransko-jonskom inicijativom od 31. maja 2019. godine do 31. maja 2020. godine. Predsedavanje je realizovano u skladu sa prioritetima i kalendarom aktivnosti koje je usvojila Vlada Republike Srbije.

Pored značajnog broja tematskih okruglih stolova, tokom predsedavanja u 2019. godini, u Beogradu je organizova, 10. sastanak Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), 21. i 22. oktobra. Istovremeno je u Beogradu održan i Komitet visokih zvaničnika Jadransko-jonske inicijative.

Pandemija COVID-19 koja je zahvatila sve zemlje učesnice Jadransko-jonske inicijative, odložila je ili sprečila održavanje niza aktivnosti koje je Republika Srbija, kao predsedavajući, planirala da sprovede u prvoj polovini 2020. godine. Predsedavanje Srbije je formalno okončano 31. maja 2020. godine a ovome je prethodio sastanak Saveta Jadransko-jonskog saveta Jadransko-jonske inicijative i ministarski sastanak Strategije EU za Jadransko-jonski region, koji je održan putem video-linka. Sastankom je predsedavao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a učestvovali su visoki zvaničnici svih zemalja učesnica Jadransko-jonske inicijative.

Predsedavanje Srbije je okončano zajedničkim usvajanjem „Beogradske deklaracije", kao dokumenta koji sumira rezultate koji su postignuti tokom predsedavanja i daje smernice za zajedničke aktivnosti u predstojećem periodu.
Jadransko-jonska inicijativa ima deset zemalja učesnica: Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Republika Grčka, Republika Italija, Republika San Marino, Republika Severna Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija.

Internet prezentacija Jadransko-jonske inicijative, dostupna je na sledećem sajtu www.aii-ps.org.

Tekst Beogradske deklaracije možete videti ovde.