gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 20. jun 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić zahvalio ambasadoru Meksika na uspešnom mandatu i ponovio najiskreniju zahvalnost na njihovom stavu po pitanju KiM
+ larger fontnormal font- Smaller font
Meksiko 5Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Država Meksika Marka Antonija Garsiju Blanka koji uskoro završava svoj mandat u Beogradu.

Ministar Dačić je istakao odličnu saradnju sa ambasadorom Garsijom Blankom tokom njegove četvorogodišnje službe u Republici Srbiji i poželeo mu uspeh u daljem radu. Ponovio je posvećenost Republike Srbije višedecenijskom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama Meksika i spremnost za dodatno osnaživanje saradnje na svim poljima.

Ministar Dačić je čestitao na izboru Meksika za nestalnu članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za period 2021-2022. godine, izrazivši očekivanje da će saradnja dve države u okviru međunarodnih organizacija, kao i do sada, biti veoma dobra. Podvukao je doslednost Meksika poštovanju temeljnih principa međunarodnog prava i ponovio najiskreniju zahvalnost na podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije.

Ambasador Garsija Blanko je zahvalio prvom potpredsedniku Vlade i ministru Dačiću na izuzetnoj saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije, istakavši, između ostalog, sve snažniju političku, privrednu i konzularnu saradnju dve države poslednjih godina. Istakao je da će Republika Srbija i ubuduće moći da računa na dosledno prijateljstvo Sjedinjenih Država Meksika.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ambasador Marko Antonije Garsija Blanka potpisali su tokom današnjeg sastanaka Sporazum o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji i Memorandum o razumevanju o diplomatsko-akademskoj saradnji između dve države. Konstatovano je da će potpisivanje ovih sporazuma doprineti daljem približavanju i saradnji između dve države.