gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 06. јул 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Захвалност Индонезији на хуманитарној помоћи упућеној Србији за борбу с корона вирусом
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dai -_min._pravde_Indonezije_7Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас у куртоазну посету министра правде и људских права Републике Индонезије Јасона Лаолија који се налази у званичној посети Републици Србији.

Министар Дачић је истакао да су односи Србије и Индонезије, који су успостављени пре 66 година, традиционално пријатељски и да дијалог на високом нивоу доприноси њиховом даљем учвршћивању. Изразио је очекивање да ћемо у наредном периоду постићи још боље резултате, посебно у области економске, парламентарне, образовне, научно-културне и спортске сарадње.

Министар Дачић је изразио задовољство високим степеном разумевања Србије и Индонезије о кључним питањима за две земље. Посебно је истакао захвалност Индонезији на принципијелном и недвосмисленом ставу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на континуираној подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије.

Потврђена је обострана спремност за даље јачање међусобног дијалога на високом нивоу, у ком смислу је министар Дачић изразио наду да ће министар спољних послова Индонезије у наредном периоду посетити Србију.

Министар Дачић је овом приликом пренео изразе захвалности Србије на хуманитарној помоћи Индонезије намењеној суочавању са последицама ширења заразне болести COVID-19, посебно на пакету медицинске опреме коју је министар Лаоли уручио Србији, у име Владе Републике Индонезије. Истакао је да је заједничка солидарност земаља важан и неопходан предуслов у превазилажењу последица ове глобалне здравствене ситуације.

Министар Лаоли је захвалио министру Дачићу на пријему, потврдивши интерес Индонезије за даље јачање традиционално пријатељских односа са Србијом. Изразио је уверење да ће његова посета допринети да билатерални односи Србије и Индонезије у наредном периоду буду подигнути на још виши ниво, при чему је посебно истакао важност јачања економске сарадње, као и редовног политичког дијалога.

Захвалио је на одличној сарадњи у мултилатералној области, а посебно на подршци Србије кандидатури Индонезије за несталног члана СБ УН 2019-2020. године. Још једном је потврдио принципијелну позицију Индонезије по питању непризнавања једнострано проглашене независности „Косова".