gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 06. jul 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Zahvalnost Indoneziji na humanitarnoj pomoći upućenoj Srbiji za borbu s korona virusom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dai -_min._pravde_Indonezije_7Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u kurtoaznu posetu ministra pravde i ljudskih prava Republike Indonezije Jasona Laolija koji se nalazi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministar Dačić je istakao da su odnosi Srbije i Indonezije, koji su uspostavljeni pre 66 godina, tradicionalno prijateljski i da dijalog na visokom nivou doprinosi njihovom daljem učvršćivanju. Izrazio je očekivanje da ćemo u narednom periodu postići još bolje rezultate, posebno u oblasti ekonomske, parlamentarne, obrazovne, naučno-kulturne i sportske saradnje.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo visokim stepenom razumevanja Srbije i Indonezije o ključnim pitanjima za dve zemlje. Posebno je istakao zahvalnost Indoneziji na principijelnom i nedvosmislenom stavu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.

Potvrđena je obostrana spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga na visokom nivou, u kom smislu je ministar Dačić izrazio nadu da će ministar spoljnih poslova Indonezije u narednom periodu posetiti Srbiju.

Ministar Dačić je ovom prilikom preneo izraze zahvalnosti Srbije na humanitarnoj pomoći Indonezije namenjenoj suočavanju sa posledicama širenja zarazne bolesti COVID-19, posebno na paketu medicinske opreme koju je ministar Laoli uručio Srbiji, u ime Vlade Republike Indonezije. Istakao je da je zajednička solidarnost zemalja važan i neophodan preduslov u prevazilaženju posledica ove globalne zdravstvene situacije.

Ministar Laoli je zahvalio ministru Dačiću na prijemu, potvrdivši interes Indonezije za dalje jačanje tradicionalno prijateljskih odnosa sa Srbijom. Izrazio je uverenje da će njegova poseta doprineti da bilateralni odnosi Srbije i Indonezije u narednom periodu budu podignuti na još viši nivo, pri čemu je posebno istakao važnost jačanja ekonomske saradnje, kao i redovnog političkog dijaloga.

Zahvalio je na odličnoj saradnji u multilateralnoj oblasti, a posebno na podršci Srbije kandidaturi Indonezije za nestalnog člana SB UN 2019-2020. godine. Još jednom je potvrdio principijelnu poziciju Indonezije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova".