gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 07. jul 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Srbija se nikome neće izvinjavati što je osudila krivce
+ larger fontnormal font- Smaller font
D„Apsolutno je neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, datirana na jučerašnji dan, upućena Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi MSP-u Srbije i to slanjem putem mejla.

Ističem da je apsolutno neprihvatljivo mešanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina. Ratni zločini su univerzalnog karaktera i svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena dela.

Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni?

Jedino rasvetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem počinilaca možemo ostvariti trajno pomirenje. Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim državama, i u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i Muslimana.

Zato apsolutno odbijamo tvrdnju iz Sarajeva da je reč o pravno-političkom instrumentu. Pošto je MSP Srbije od strane ambasadorke Aide Smajić obavešteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BIH Aleksandra Djorđevića na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće niti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Džaferovića, i vratiće se u Sarajevo tek pošto se ambasadorka BIH vrati u Beograd.

Srbija se neće nikome izvinjavati što je osudila one koje su ubijali Srbe", izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za agenciju Tanjug.