gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 22. јул 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Амбасадор Филиповић о сарадњи Србије и НАТО на панелу 8. Београдске НАТО недеље
+ larger fontnormal font- Smaller font
PMSP Branimir_Filipovi_-_NATO_nedeljaНакон отварања 8. „Београдске НАТО недеље" у организацији Центра за евроатлантске студије, на коме је излагање имао први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, одржан је панел овог скупа који је био посвећен досадашњим резултатима и перспективама сарадње Србије и НАТО-а.

На панелу је учествовао амбасадор Бранимир Филиповић, в. д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику, заједно са бригадним генералном Томазом Виталеом, шефом НАТО Војне канцеларије за везу у Београду и професором Душком Томићем, шефом докторских и мастер студија на Америчком универзитету у Дубаију.

У свом излагању, амбасадор Филиповић указао је на кључне елементе и резултате досадашње партнерске сарадње Србије са НАТО-ом кроз програм „Партнерство за мир". Истакао је да су партнерски односи са НАТО-ом засновани су на јасним премисама – партнерска сарадња на основама политике војне неутралности, без настојања Србије за чланством у Алијанси, уз отвореност за даље унапређење политичког дијалога и практичне сарадње са НАТО-ом у свим областима од заједничког интереса.

Оценио је да ће нови импулс сарадњи дати и нови Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) између Републике Србије и НАТО-а за период 2019-2021. годину, који је успешно усаглашен новембра прошле године.

Посебно је истакао важност дијалога и сарадње са НАТО-ом о питању Косова и Метохије, при чему је нагласио значај несмањеног и непристрасног ангажовања НАТО вођене мисије КФОР, у складу са мандатом утврђеног Резолуцијом СБ УН 1244 у обезбеђењу услова за мир и безбедност на Косову и Метохији и заштите српске заједнице у Покрајини и њене културне, историјске и религиозне баштине.