gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 09. septembar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Državni sekretar Nemanja Stevanović učestvovao na veb konferenciji „Suočavanje Evrope i Kine sa neizvesnostima koje donose promene u svetu“
+ larger fontnormal font- Smaller font
ds stevanovic_veb_konferencija_sept_2020Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović učestvovao je danas na veb konferenciji, koja je pod nazivom „Suočavanje Evrope i Kine sa neizvesnostima koje donose promene u svetu" organizovana u saradnji Instituta za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka i Instituta za međunarodnu politiku i privredu Srbije.

Konferenciju na kojoj su učestvovali naučni radnici iz Kine, Srbije i zemalja Centralne i Istočne Evrope, otvorio je direktor Instituta za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka Vu Baiji. Nakon uvodnih izlaganja ambasadora NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo i direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislava Djorđevića, državni sekretar Stevanović je imao čast da istupa kao prvi među najvažnijim govornicima konferencije.

Na konferenciji je potvrđen značaj nastavka zajedničke borbe svih zemalja protiv pandemije COVID-19 i razmenjena su mišljenja o daljim koracima za oporavak globalne privrede, kao i drugih oblasti saradnje u post-pandemijskom periodu.

U svom istupanju, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović je upoznao sagovornike sa izazovima i rezultatima Republike Srbije u borbi protiv COVID-19. U ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije još jednom je ponovio zahvalnost na pomoći koju je NR Kina pružila Srbiji u borbi protiv pomenute bolesti, donacijom u medicinskoj opremi i materijalu, upućivanjem timova medicinskih stručnjaka iz Kine u Srbiju, kao i izgradnjom dve najmodernije laboratorije za dijagnostikovanje korona virusa u našoj zemlji.

Posebno je naglašen značaj veće povezanosti i saradnje država u borbi protiv COVID-19, gde je pored multi-modalnih infrastrukturnih veza, akcenat stavljen i na saradnju u IT oblasti, koja upravo u uslovima izmenjene relanosti i izolacije, omogućava očuvanje saradnje između država.