gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 06. novembar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Selaković: ,,Mini šengen” osnov za pomirenje i ubrzanje ekonomskog rasta u regionu
+ larger fontnormal font- Smaller font
61120207Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je danas u Antaliji da Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, koje vidi kao nerazdvojne od njenih evropskih integracija.

,,Srbija je sa svoje strane preduzela odlučne korake kako bi svoje zakonodavstvo uskladila sa propisima Evropske unije, sprovodeći vrlo konkretne reforme kako bi u potpunosti postala prostor slobode, bezbednosti i pravde. Uporedo, sa ostalim učesnicama iz jugoistočne Evrope, Srbija je gradila prostor poverenja i međusobnog razumevanja ne bi li ovo geopolitičko područje zajedno sazrelo u odgovorima na zajedničke izazove i probleme", rekao je Selaković.

Ministar Selaković je, obraćajući se učesnicima neformalnog sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), čija je tema bila ,,Načini jačanja saradnje u Jugoistočnoj Evropi zasnovane na iskustvu sa pandemijom Kovid-19 u regionu", konstatovao da se nalazimo u tački gde je proces evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana nepovratan.
,,S ponosom mogu da kažem da je uz pomoć naših evropskih partnera danas dosegnut visok nivo međusobnog uvažavanja i razumevanja, što je naročito bilo evidentno tokom prvih meseci krize koju je globalno, ne samo regionalno, izazvala pandemija Kovid-19", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije izrazio je uverenje da je region, zahvaljujući spremnosti da zajednički odgovori na globalne izazove poput pandemije, ima kapacitete za mnogo više, što potvrđuju i brojni regionalni projekti, od kojih su mnogi proistekli iz dogovora ostvarenih u okviru „Berlinskog procesa".

Nova Vlada Srbije će, kako je rekao, u saradnji sa partnerima u regionu, i u skladu sa Berlinskim procesom, nastaviti svoje aktivnosti u implementaciji inicijative „mini šengen".

,,Ova inicijativa zapravo predstavlja ubrzanje Berlinskog procesa, što bi trebalo da stvori povoljne uslove za pomirenje i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu, što je i osnova postojanja snažnih ekonomija i dostizanja boljeg životnog standarda za sve stanovnike Zapadnog Balkana. Istovremeno, uspostavljanje četiri ključne slobode na kojima se zasniva i Evropska unija, dovešće do ubrzanja ekonomskog rasta u regionu", kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, preferencijalna saradnja u domenu zdravstva između učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i dalje predstavlja neistražen prostor s obzirom na kapacitete kojima raspolažemo.

,,Republika Srbija ostaje otvorena za sve konstruktivne predloge koji mogu doprineti saradnji i razumevanju kako bi sve učesnice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, ne samo identifikovale zajedničke interese, jer oni jesu umnogome definisani, već iznedrile zajedničke mehanizme za odgovor na izazove po naš region", zaključio je Selaković.