gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 21. novembar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Selaković: Patrijarh Irinej sa Vučićem imao poseban odnos
+ larger fontnormal font- Smaller font
211120202Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je patrijarh Irinej bio mudar i miroljubiv čovek, čovek vizije koji je shvatao moć narodnog jedinstva i da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao veliku bliskost i poseban odnos.

Selaković je naveo da je odlazak patrijarha težak trenutak i tužna vest za Srbiju i srpski narod gde god on živeo, navodeći da je on bio jedna izuzetna ličnost sa mnogo osobina koje su u savremenom svetu retkost, među kojima je i skromnost.

To je ilustrovao primerom kada je razgovarao preko telefona sa predsednikom Vučićem dok je bio u bolnici na Karaburmi.

"Rekao je, gospodine predsedniče, sad vas razumem, kada vidim ove divne medicinske sestre, ove vredne i posvećene lekare, kada vidim opremu koju ste ovde nabavili, koliko vredi i koliko je skup taj jedan bolnički dan, a ja sad ležim u bolnici, rekli su mi da moram, a ja se osećam dobro, sad zauzimam nekom mesto kome je ono možda mnogo potrebnije", rekao je Selaković na TV Pink.

On je podsetio da je patrijarh Irinej došao na čelo SPC u teškom trenutku, samo dve godine od kada su separatisti na Kosovu i Metohiji proglasili nezavisnost i pošto je izgubljena bitka u Međunarodnom sudu pravde, navodeći da je bio čovek koji je shvatio u koliko se teškoj situaciji srpski narod nalazi.

"Trenutak je i Bog učinio da dobije jednog ozbiljnog ne samo sagovornika, nego i saradnika u borbi za bolju Srbiju i srpstvo u predsedniku Vučiću. Između njih, a to sam video dok sam bio na funkciji generanog sekretara predsednika, postojala je izuzetno velika bliskost i poseban odnos. To nije samo moj utisak, možete da pitate i najbliže saradnike patrijarha", rekao je Selaković.

Govoreći o patrijarhu kao čoveku sa vizijom, Selaković je podsetio da je on bio 34 godine na čelu niške eparhije i više od polovine službe je, kaže, proveo u vreme komunizma.

"Znao je kako izgleda period u kome su država i crkva sukobljene. Znao je koliko to nije dobro za srpski narod", rekao je Selaković i dodao da je partijarh Irinej ostavio iza sebe, kada je došao u Beograd, preko 80 novoizgrađenih i obnovljenih crkava.