gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 21. novembar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Selaković: Patrijarh Irinej je sa najvećim žarom radio na jedinstvu naroda, crkve i države
+ larger fontnormal font- Smaller font
221122Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković rekao je da se od velikih ljudi kakav je bio patrijarh Irinej ne opraštamo i da je on ostvario jedinstvo naroda, crkve i države.

Selaković, koji je sa patrijarhom imao i blizak lični odnos, kaže da delo patrijarha Irineja ne možemo sasvim da sagledamo, ali da će njegov značaj potvrditi vreme koje dolazi.

"Koliko je skroman bio svedoče njegove reči da je mislio da zauzima nečije mesto u bolnici dok se osećao dobro. Imao je osećaj prema nečemu šta je javni interes, šta je država", rekao je za RTS Selaković.

On je verovao u Boga i smrt je nešto što za njega nije bilo ništa i nešto za šta se pripremao celog života služeći crkvi i narodu, naglasio je ministar Selaković.

nsipi21112020
"Patrijarh Irinej je bio čovek koji je neverovatno osećao puls naroda, puls vremena i iako je bio na čelu Crkve dobro je razumeo i koliko je važna država. Njegov žar je bio najprisutniji u borbi za narodno jedinstvo a ono se postizalo i jedinstvom crkve i države", istakao je Selaković.

Ministar Selaković je naglasio da je za patrijarha došao samo dve godine posle proglašenja tzv. nezavisnosti Kosova a ostavio je jedinstvo naroda, crkve i države, jedinstvo Srba sa obe strane Drine.

Selaković kaže da je učešćem na svim pomenima stradanja srpskog naroda od Prvog svetskog rata do ratova devedesetih godina zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem stvarao kulturu sećanja.

1nsipi23332020
"Ako govorimo o materijalnom patrijarh Irinej je podigao hram Svetog Save. Za njega je to bio najvažniji poduhvat jer je hram video kao hram pomirenja i jedinstva srpskog naroda i kao zaveštanje Svetom Savi", istakao je Selaković.

Prema rečima Selakovića ostala je neispunjenja želja patrijarha da osvešta hram i planirao je to za 29. maj sledeće godine.
"On je želeo i da iz male crkve prenese zemne ostatke patrijarha Varnave koji je započeo izgradnju hrama", rekao je Selaković.