gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 17.11.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ: СРБИЈА БЕЗ ПРАВНО-ОБАВЕЗУЈУЋЕГ ДОКУМЕНТА СА КОСОВОМ НЕ МОЖЕ У ЕУ

БЕОГРАД, 16. новембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србији неће бити омогућено да постане чланица Европске уније без правно-обавезујећег споразума са Косовом. "Није то питање признања независности, нико то још не говори на такав начин, говори између редова, али не не тај начин, али ово је оно што ја већ сада могу да вам кажем", рекао је Вучић новинарима у Аранђеловцу. Наводећи да је јуче у Бриселу имао добре разговоре (са званичницима ЕУ и НАТО), Вучић је рекао да Србија неће моћи без драстичних промена у свом али и свеукупном односу према Косову и Метохији да постане члан ЕУ. На питање шта значе "драстичне промене" Вучић је рекао: "Да извршите нормализацију стања, како они кажу, то то значи, како год да то тумачите. Дакле, они неће дозволити да постанемо чланица ЕУ без правно-обавезујућег документа". Он је казао да је то тешко за Србију, као и да је он много научио из расправе и са два округла стола одржана у оквиру унутрашењг дијалога о Косову и Метохији. Вучић је рекао да би било одлично да се "између себе договоримо", али да мисли да ће то бити тешко.

МОГЕРИНИ УВЕРЕНА У УСПЕХ НОВЕ ФАЗЕ ДИЈАЛОГА БЕОГРАД-ПРИШТИНА

БРИСЕЛ, 16. новембра 2017. (Бета) - Висока представница Европске уније Федерика Могерини је данас у Бриселу изјавила да је уверена успех "нове фазе дијалога Београд-Приштина", али је подвукла да "политички мора остати заштићен ток" те нове фазе да би се "зајамчио простор за договоре". Федерика Могерини је то рекла на конференцији за штампу с председницом Владе Србије Аном Брнабић и европским комесаром Јоханесом Ханом, после заседања Савета за Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ-Србија. Она је подвукла да не жели ништа да каже о томе кад би могао бити потписан правно обавезујући договор Београд-Приштина о нормализацији односа, али је истакла да су за Дијалог кључни установљење Заједнице српских општина (ЗСО) и спровођење постигнутих договора, а нарочито договора о енергетици. Висока представница ЕУ и премијерка Брнабић су нагласиле да је за напредак Србије на путу ка Унији важна нормализација односа Београда и Приштине, као и регионална сарадња, а указале су на значај унутрашњег дијалога о Косову који је покренуо српски председник Александар Вучић. Ана Брнабић је рекла да је "Вучић храбро покренуо" унутрашњи дијалог о Косову, додавши да то није политичко питање око којег би се спориле политичке странке у Србији, већ питање од националног политичког значаја. Брнабић је зато позвала и Приштину да крене у примену договора о Заједници српских општина као кључном услову за успех дијалога и нормализације односа с Београдом. Федерика Могерини је нагласила да је кључ за даљи успех дијалога и "нову фазу" политичка воља обе стране, а ставила је до знања да је унутрашњи дијалог у Србији о Косову врло важан и да је то битно за европску перспективу обе стране, јер води регионалној сарадњи, помирењу и окретању будућности укључивањем у ЕУ.

ХАН: ИСКОРИСТИТИ НОВИ ЗАМАХ ЗА УКЉУЧИВАЊЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У ЕУ

БРИСЕЛ, 16. новембра 2017. (Бета) - Српска премијерка Ана Брнабић је данас у Бриселу изјавила да је улазак у Европску унију први стратегијски циљ Србије, а европски комесар Јоханес Хан је нагласио да треба искористити "нови замах" за укључивање у ЕУ Западног Балкана који је означио председник Европске комисије Жан-Клод Јункер у септембру. Ана Брнабић и Хан су то рекли на заједничкој конференцији за штампу с високом представницом ЕУ Федериком Могерини, после заседања Савета за примену Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ-Србија. Висока представница Могерини је нагласила да су врата ЕУ отворена за све са Западног Балкана чим свако од партнера у региону појединачно испуни за то потребне услове и реформе и нагласила да је ЕУ задовољна реформама у Србији, с тим да сад посебно треба прионути на уврежење владавине права. Српска премијерка је нагласила да ће влада у Београду сад у преговорима прионути превасходно на реформу владавине права и јавне управе, важне и за сузбијање корупције, али је предочила да је за опипљиву примену потребно време. Она је додала да би било реално очекивати да Србија у преговорима с ЕУ у догледно време отвори три или четири нова поглавља. Федерика Могерини и Ана Брнабић су желеле да укажу на чињеницу да је Европска унија кључни трговински и економски партнер ЕУ која је од 2000. у Србију уложила 9 милијарди евра средстава и годишње даје 200 милиона евра за подршку припремама Србије за чланство у ЕУ. Федерика Могерини и Хан су истакли успехе српске владе у консолидацији буџета и макроекономских услова привређивања, а српска премијерка је нагласила да ће се сад српска влада усредсредити на реформе владавине права и јавне управе и подвукла да без регионалне стабилности, неће бити стабилности ни за кога на Западном Балкану.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2017 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30