gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 28.03.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА-РУСИЈА

ВУЧИЋ ОЧЕКУЈЕ ДА ПУТИН УСКОРО ПОТПИШЕ УКАЗ О НАОРУЖАЊУ ЗА СРБИЈУ

МОСКВА, 27. март 2017. (Бета) - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас после разговора са Владимиром Путином да очекује да ће председник Русије у најскорије време потписати указ на основу којег би руско наоружање стигло у Србију. "Разговарали смо и о војно-техничкој сарадњи. Путин је рекао да је лично одобрио све оно о чему сам разговарао са (министром одбране) Сергејем Шојгуом, везано за 30 борбених оклопних возила, 30 тенкова Т-72 и шест МИГ-ова 29. Ја после данашњег разговора, у најхитнијем времену очекујем да председник потпише указ што би значило да све оно што смо договорили, коначно стиже у Србију", рекао је Вучић новинарима из Србије. Вучић није прецизирао када би то било, наводећи да је остало само решавање техничких проблема, то јест, да ли ће се авиони расклапати, па поново склапати, или ће бити добијена дозвола "једне државе за прелет". Навео је да је Путину пренео да "Србија чврсто стоји на моделу војне неутралности, коју мора да сачува и да је то питање и слободе и независности". Путин је, по његовим речима, то "у потпуности подржао". Вучић је казао да је Путину изнео поглед Београда на ситуацију у региону, и да је рекао да је за Србију значајна подршка Русије у очувању територијалног интегритета и суверенитета, али и економска и политичка подршка. Рекао је да су разговарали "конкретно" о пословању компанија и како да се повећа трговинска размена. "Конкретно сам разговарао с Путином и о доласку нових руских компанија, говорили смо о пословању НИС-а, Руских железница, али и о новим предузећима која треба да стигну у Србију", казао је Вучић.

ПУТИН У СУСРЕТУ СА ВУЧИЋЕМ ПОЖЕЛЕО УСПЕХ НА ИЗБОРИМА САДАШЊОЈ ВЛАСТИ

МОСКВА, 27. март 2017. (Бета) - Председник Русије Владимир Путин данас је садашњој власти у Србији пожелео срећу на изборима. "Уверени смо да ће избори бити спроведени на највишем нивоу. Желимо успех садашњој власти", рекао је Путин на почетку састанка са премијером Србије Александром Вучићем у Кремљу. Путин је рекао да са Вучићем жели да размотри и ситуацију у региону. "Веома бих хтео да са вама размотрим ситуацију у региону, јер, како нам се чини, по неким спољашњим знацима, постоји неко заоштравање", казао је Путин. Он је рекао и да како год да се развија политичка ситуација, он не сумња да ће се односи  Русије и Србије развијати позитивно.  "Како год да се развија политичка ситуација, нема сумње да ће односи наших земаља развијати једнако позитивно, једнако у духу пријатељства који карактерише наше односе свих последњих година", рекао је Путин. Према речима руског председника, захваљујући заједничким напорима "не значајно, али ипак промењена је на боље ситуација у трговинско-економској сфери". Путин је прецизорао да је то захваљујући расту испорука робе из Србије у Русију. "Овде постоје лидери: раст испорука пољопривредних производа из Србије је око 40 одсто. Имамо добре заједничке пројекте, они се активно развијају, пре свега у области енергетике", додао је руски председник. Вучић је изразио наду да ће бити довољно могућности да се повећа трговинска размена. "Такође ћемо размотрити ситуацију у региону. Мислим да је то веома важно и за нас и за вас", рекао је Вучић који је Путину и Русији захвалио за подршку територијалној целовитости и суверенитету Србије. Српски премијер, који је и председнички кандидат на изборима 2. априла, навео је да Београд остаје привржен војној неутралности. "О том питању ћемо размотрити све шта треба да учинимо у будућности", казао је Вучић.

СРБИЈА

ДАЧИЋ И ХЕЛБАХ РАЗГОВАРАЛИ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И НЕМАЧКЕ

БЕОГРАД, 27. март 2017. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је данас у Београду са амбасадором Кристијаном Хелбахом, изаслаником Министарства спољних послова Немачке за Југоисточну Европу, земље ЕФТА и Турску, о унапређењу сарадње Србије и Немачке. Дачић истакао је да су односи Србије и Немачке "на веома високом нивоу, да их карактеришу интензивна сарадња на свим пољима, дијалог на високом нивоу и константан тренд унапређења", саопштило је Министарство спољних послова. Дачић је нагласио да су билатерални односи знатно унапређени последњих година, не само на политичком, већ и на економском плану. Обим спољнотрговинске размене је прошле године достигао скоро четири милијарде евра, Немачка је један од највећих инвеститора, а преко 370 немачких компанија у Србији запошљава око 35 хиљада радника, наводи се у саопштењу. Дачић је рекао да Србија жели да унапређује свеукупну сарадњу са Немачком и подсетио да пружа значајан допринос стабилности и јачању сарадње у региону, наводећи да ће наставити са конструктивном политиком у том правцу. Кристијан Хелбах, пише у саопштењу, сложио се са оценом квалитета међудржавних односа и нагласио да Берлин Србији придаје најважнију улогу за стабилност и унапређење сарадње у региону. Немачки званичник је нагласио да је Србија не само највећа и најважнија земља, региона већ и земља с највећим потенцијалом и административним и другим капацитетима, првенствено у контексту европских интеграција. Амбасадор Хелбах је истакао да је за Немачку веома важно да Србија настави конструктивну улогу, јер је стабилност региона важна и за Немачку, и за Европу у целини. По његовим речима, Немачка високо цени политику и однос Србије према мигрантима, пише у саопштењу Министарства иностраних послова Србије.

ЧЕПУРИН: РУСИЈА СЕ НЕ МЕША У УНУТРАШЊУ ПОЛИТИКУ СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 27. март 2017. (Бета) - Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је данас у разговору с председником Србије Томиславом Николићем да се Русија не меша у унутрашњу политику Србије и да подржава мирно решавање свих питања у региону дијалогом. "Однос Русије према Србији остаје непромењен, а то је да се не меша у унутрашњу политику и подржава мир и стабилност у региону", рекао је Чепурин, саопштила је информативна служба председника. Када је реч о региону, руски амбасадор је изјавио да је у политичком смислу потребно све решавати дијалогом, на миран начин. "У том смислу, мешање доводи до најнегативнијих могућих последица и Русија у томе не учествује", казао је Чепурин и захвалио Николићу "на великом доприносу на продубљивању сарадње Србије и Русије". Чепурин је рекао да је Москва предложила да Николић одреди термин посете Русији и пренео намеру да председник Србије буде одликован том приликом. Николић је у разговору с Чепурином рекао да економски односи две земље не прате "интензивно и искрено пријатељство два народа и две државе". Иако се Русија налази на трећем месту економских партнера Србије, Николић је оценио да то није довољно и да је потребно наћи нове механизме сарадње. "Потребно је заједнички производити и извозити у треће земље. То може донети значајан раст робне размене, много нових радних места у Србији", изјавио је председник Србије. Николић је изразио очекивање да ће у наредном периоду доћи до интензивирања рада на пројектима у области високих технологија, производње пољопривредних машина, аутомобила, додајући да постоје области у којима тек треба успоставити сарадњу, као што је пољопривреда, фармацеутска индустрија и медицина.

КУБУРОВИЋ: СРБИЈА ДОСТАВИЛА ПОДАТКЕ, НЕЋЕ БИТИ РАЗЛОГА ДА БУДЕ ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ ИЗРУЧЕЊЕ ХАРАДИНАЈА

БЕОГРАД, 27. март 2017. (Бета) - Министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да је Србија пре три дана доставила суду у Колмару сву тражену документацију која се односи на дела за које се некадашњи вођа ОВК Рамуш Харадинај терети у Србији за ратне злочине и да верује да неће бити разлога да буде одбијен захтев Србије за његово изручење. "Министарство правде је поступило по свему и испунило све захтеве које је доставио суд у Колмару и пре три дана доставили смо тражену документацију, чиме смо одговорили на сва постављена питања. Верујем да је тражена документација већ стигла пред француске органе, тако да неће бити разлога да одбију наш захтев за изручење с обзиром да смо поступили у складу са свим захтевима", рекла је Кубуровићева новинарима у Београду. Суд у Колмару је затражио да му одговори на додатне захтеве буду достављени најкасније до краја марта, јер је наставак расправе о захтеву Србије за изручење Харадинаја заказан за 6. април. Нела Кубуровић је рекла да је оно што је било спорно дужина казне која може да се изрекне с обзиром да је раније кривично законодавство за кривична дело против човечности предвиђало казну затвора до 20 година, док је касније та казна измењена и постоји могућност изрицања казне од 30 до 40 година затвора. "Поставља се питање који је кривични закон важио у време извршења дела која се стављају Рамушу Харадинају на терет, односно да ли постоји блажи закон који се треба применити тако да смо доставили изводе свих одредби које су важиле од 1999. до данас, како Кривичног законика, тако и Закона о кривичном поступку а надлежни органи ће да оцене шта ће у конкретном случају да примене", навела је министарка правде Србије. Харадинај је приведен 4. јануара на територији Француске, на основу потернице коју је против њега издала Србија за ратне злочине почињене током рата на Косову 1998. и 1999. године. О његовом изручењу треба да одлучи суд у француском граду Колмару.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< март 2017 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31