gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 25.07.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ И АМБАСАДОР ЈАПАНА: ОДНОСИ СРБИЈЕ И ЈАПАНА У СТАЛНОМ УСПОНУ

БЕОГРАД, 24. јул 2017. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас у разговору са јапанским амбасадором Ђуићијем Такахаром да су "подршка и солидарност узајамни" и да представљају трајну вредност у даљем развоју пријатељских односа Србије и Јапана, који су, како је навео, у сталном успону. Дачић је изразио задовољство због интензивирања политичког дијалога и сарадње између Србије и Јапана, и истакао интерес за јачање економске, као и других облика сарадње, са посебним нагласком на мере за повећање јапанских инвестиција, саопштило је Министарство спољних послова. Током разговора је изражена обострана сагласност да су односи између две земље у сталном успону и потврђена спремност за даље јачање дијалога, размену посета на свим нивоима и повезивање привреда двеју земаља, наведено је у саопштењу. Дачић је још једном изразио захвалност на високом степену солидарности коју је народ Јапана показао према Србији кроз донације и бесповратну помоћ.

ВУЧИЋ И ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЈЕВА: ДОБРИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И БУГАРСКЕ

БЕОГРАД, 24. јул 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић и министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева оценили су данас да су билатерални односи две земље добри и да је обострани интерес унапређење сарадње у свим областима, нарочито у трговини, туризму, енергетској и саобраћајној инфраструктури. Како је саопштио кабинета председника Србије, Вучић и Екатерина Захаријева разговарали су у Београду и о билатералним политичким и економским односима, као и о евроинтеграцијама Србије јер ће Бугарска председавати ЕУ у првој половини следеће године. Вучић је захвалио Бугарској на континуираном залагању за наставак политике проширења ЕУ, која је и један од приоритета програма њеног председавања. Истакао је могућу корист од потписивања новог Меморандума о сарадњи двеју земаља у области евроинтеграција, што би омогућило да Бугарска пружа помоћ Србији у преговарачким поглављима. Екатерина Захаријева, која је и заменица премијера, изразила је спремност за пружање стручну помоћ у поглављима 23 и 24. Она је поновила иницијативу Бугарске за одржавање Самита ЕУ – Западни Балкан, како би и том приликом била потврђена европска перспектива региона. Изразила је захвалност на свему што државни органи Србије чине за бугарску мањину, а током састанка договорен је наставак рада на заједничком решавању питања информисања бугарске мањине на матерњем језику. Вучић и Екатерина Захаријева указали су на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине.

ЧЕПУРИН: РУСИЈА ЦЕНИ НАСТОЈАЊА БЕОГРАДА ДА САЧУВА ДОБРЕ ОДНОСЕ С МОСКВОМ

БЕОГРАД, 24. јул 2017. (Бета) - Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин рекао је данас да Русија цени настојања Београда да сачува добре односе са Москвом, у контексту сложених међународних односа. Како је саопштено из Владе Србије, Чепурин је то рекао у сусрету са министарком европских интеграција Јадранком Јоксимовић која га је упознала са процесом европских интеграција Србије. Јоксимовић је рекла да је чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије и да није добро креирати атмосферу у којој је Србија стално под неким притисцима да се одреди. Она је, како је саопштено, и исто време нагласила да је у интересу Србије да задржи и очува добре политичке и економске односе са Русијом, као и са свим другим важним глобалним силама и поновила да Србија високо цени принципијелну подршку Русије по питању Косова. Говорећи о ситуацији у региону, Јадранка Јоксимовић и Александар Чепурин сагласили су се да је сарадња услов његове стабилности и развоја и да би сви требало да покажу искрену посвећеност том циљу, наводи се у саопштењу. Србија је недвосмислено показала да је промотер регионалне сарадње чиме активно доприноси стабилности – што је важно за ЕУ, али и шире, рекла је Јоксимовић.

ВУЛИН ПОТПИСАО УГОВОР О САРАДЊИ МИНИСТАРСТАВА ОДБРАНЕ СРБИЈЕ И ИЗРАЕЛА

БЕОГРАД, 24. јул 2017. (Бета) - Министар одбране Александар Вулин потписао је данас у Тел Авиву са израелским колегом Авигдором Либерманом споразум о међусобној сарадњи два министарства одбране. "Споразум широм отвара врата за сарадњу наших одбрамбених индустрија и министарстава. Ми смо увек на истој страни када је у питању борба за демократију и борба против тероризма. Србија поштује Израел, а Израел показује да поштује Србију", рекао је Вулин, а преноси Министарство одбране. Вулин је додао да је захвалио Израелу у борби против једнострано проглашене независности Косова и Метохије. "Либерман је посебно захвалио и на начину на који се у Србији обележава сећање на јеврејске жртве, на холокауст, на поштовање које показује према јеврејским жртвама и на чињеници да српски народ никада није био на страни нацизма и да никада није био антисемитски", рекао је Вулин. Вулин је након састанка рекао да Либерман такође поштује позицију Владе Србије која је обезбедила и економску компензацију за све јеврејске жртве. "Влада Србије обезбедила је да јеврејска заједница, без обзира колико велика или мала била, остаје велика у историјском сећању српског народа, заштићена је и економски сачувана". Вулин је претходно посетио компанију Израелске одбрамбене индустрије "Цyбербит", у оквиру пројеката започињања сарадње. "Израелска одбрамбена индустрија једна је од најразвијенијих и најмоћнијих на свету. Израел је апсолутни лидер у свету у производњи безбедносног софтвера и Србија има шта да научи. Наравно постоји потражња и за нашим производима, за нашом муницијом, чак и за нашим компликованијим системима", изјавио је Вулин. На крају данашњег сусрета у Тел Авиву, министар Вулин позвао је колегу Либермана да посети Србију.

МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ РАЗГОВАРАО С АРГЕНТИНСКИМ АМБАСАДОРОМ

БЕОГРАД, 24. јул 2017. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се данас са амбасадором Аргентине у Београду Рикардом Фернандесом (Рицардо Фернандез) који је рекао да ће та амбасада уложити максималне напоре како би се пријатељски односи две земље подигли на највиши ниво, саопштило је министарство. Ђорђевић је обавестио амбасадора да је упознат са одржавањем Конференције о борби против дечјег рада у Буенос Аиресу, која има за циљ промоцију наставка борбе против дечјег рада, како би се ова појава у потпуности искоренила до 2025. године, у складу са циљевима Агенде одрживог развоја Уједињених нација, наводи се у саопштењу. Амбасадор Фернандес је истакао да би учешће министра Ђорђевића на Конференцији у новембру било од изузетног значаја, јер би поред питања предвиђених Агендом били организовани састанци на билатералној основи, у циљу дефинисања будућих модела сарадње. Како се додаје у саопштењу на састанку су обострано констатовани пријатељски односи две земље и саговорници су изразили наду да ће у наредном периоду бити успостављена сарадња и у другим областима које су у надлежности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

ВЛАДА СРБИЈЕ И КОМПАНИЈА РИО ТИНТО ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О ПРОЈЕКТУ ЈАДАР

БЕОГРАД, 24. јул 2017. (Бета) - Влада Србије и компанија Рио Тинто потписале су данас Меморандум о разумевању о пројекту развоја лежишта литијума и бората "Јадар" у близини Лознице. Како је саопштено, пројекат у који је је британско-аустралијски конзорцијум Рио Тинто до сада инвестирао око 90 милиона долара, могао би да задовољи значајан део светске потражње за литијумом и боратима. Министар рударства и енергетике Александар Антић, који је потписао Меморандум у име Владе Србије, је рекао да ће тај пројекат учинити Србију "кључним прерађивачем два веома важна елемента – литијума и бора". "Потписивање Меморандума о разумевању ће убрзати све активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума, што ће капитално утицати на развој Србије", истакао је Антић. Он је додао да ће развој пројекта "Јадар", како је рекао "дати замајац расту српске економије". Потписивању Меморандума присуствовала је премијерка Србије Ана Брнабић која је рекла је да ће та пројекат утицати на развој Лознице и целог региона и да је покретање производње планирано 2023. године што "потврђује дугорочност и стабилност пројекта". "Да би се домаћа привреда равномерно развијала, неопходно је покретање економског развоја на локалу", истакла је Брнабић. Он је додала да тај пројекат ангажује домаће и светске стручњаке који посебну пажњу посвећују и заштити животне средине. Извршни директор компаније Рио Тинто со, уранијум и борати, Сајмон Трот рекао је да су у компанији "веома задовољни напретком у потписивању Меморандума о разумевању". "Меморандум полаже темеље за ефикаснију разраду нашег пројекта кроз све пројектне фазе, чиме доводимо Србију и Рио Тинто корак ближе циљу да постанемо водећи извор понуде литијумом и боратима на светском нивоу", казао је Сајмон Трот. Како је саопштено, ако пројекат "Јадар" добије сва одобрења, компанија Рио Тинто планира значајне инвестиције у његов развој, изградњу рудника и нову, иновативну технологију за прераду јадарита.

НА ПРВОЈ СЕДНИЦИ САВЕТА ЗА САРАДЊУ СА РУСИЈОМ И КИНОМ ДЕФИНИСАНЕ АКТИВНОСТИ

БЕОГРАД, 24. јул 2017. (Бета) - На данашњој конститутивној седници Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, којим председава бивши председник Србије Томислав Николић, дефинисане су области у којима постоји потенцијал за унапређење сарадње са тим земљама, као и активности за наредни период. Како је саопштило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, министарка Зорана Михајловић, која је присуствовала седници изјавила је да се велики број пројеката у ресору који води реализује управо са руским и кинеским партнерима и зато је потребно додатно ојачати сарадњу с тим земљама. Сарадња са Кином и Русијом најинтензивнија је управо у области саобраћаја, наводи се у саопштењу. Актуелна вредност пројеката који се у овој области реализују са кинеским партнерима износи око 5,6 милијарди евра. Вредност руског кредита, из којег ће бити рехабилитовано и модернизовано близу 250 километара српских пруга, износи 940 милиона долара, рачунајући и учешће Србије од 15 одсто. Од тог кредита, набављено је и 27 нових дизел-моторних возова, додаје се у саопштењу.

МИХАЈЛОВИЋ, СКАТ: ВИШЕ ИНВЕСТИЦИЈА ИЗ САД КАО РЕЗУЛТАТ РЕФОРМЕ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА

БЕОГРАД, 24. јул 2017. (Бета) - Амбасадор САД у Србији Кајл Скат изјавио је данас на састанку са министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић да је увођење електронских грађевинских дозвола важно за имиџ Србије и привлачење инвестиција. "Увођење електронских грађевинских дозвола представља видљив резултат за грађане Србије, али је важан и за имиџ Србије у свету, пре свега због напретка на Дуинг бизнис листи. Верујем да ћемо као резултат вашег рада и спроведених реформи имати више америчких инвестиција у Србији и отварање нових радних места", рекао је Скат, а саопштило је ресорно министартсво. Михајловић рекла је да је у Србији број активних градилишта повећан на више од 10.000 градилишта, а да их је пре три године било мање од 1.000. "Након увођења е-дозвола, следећа велика реформа је реформа катастра, где се очекује усвајање новог закона који ће скратити време за упис имовине", додала је Михајловићева. Говорећи о резултатима недавно одржаног Самита региона Западног Балкана у Трсту, Михајловићева је рекла да ће потписивање уговора о транспортној заједници омогућити стварање јединственог транспортног тржишта у региону по сличном моделу који је успостављен формирањем Енергетске заједнице. "За ауто-пут Ниш-Мердаре очекујем да до октобра буде завршена пројектна документација, а на Самиту у Трсту већ смо започели разговоре са Европском инвестиционом банком и Европском унијом о финансирању прве фазе изградње овог пројекта", рекла је Михајловић. Она је нагласила да упоредо за завршетком изградње Коридора 10 и наставком изградње Коридора 11 преговарамо и о новим пројектима, међу којима су изградња "ауто-пута мира" Ниш-Мердаре-Приштина,  Моравски коридор и аутопут Београд-Сарајево. На састанку је било речи и о плановима за даљи развој Аеродрома "Никола Тесла" и сарадњи ваздухопловних власти Србије и САД у вези са испуњавањем безбедносних стандарда београдског аеродрома који се захтевају за летове у САД. Скат је рекао да увођење директног лета "Ер Србије" за Њујорк представља велики успех за Србију и да се нада да ће на сличан начин Србија бити повезана и са другим дестинацијама у Северној Америци, као што су Чикаго и Торонто.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јул 2017 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31