gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 19.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ У ЊУЈОРКУ РАЗГОВАРАО С ГУТЕРЕШОМ, ТРАМПОМ И ЏОНСОНОМ

БЕОГРАД, 18. септембра 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је у Њујорку састанку о реформи УН, којим су председавали генерални секретар УН Антонио Гутереш и председник САД Доналд Трамп. Дачић је разговарао с генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, председником САД Доналдом Трампом, британским министром спољних послова Борисом Џонсоном, саопштило је Министарство спољних послова у Београду. Поводом Опште дебате на почетку редовног 72. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, у Њујорк је данас поподне стигао и председник Србије Александар Вучић који ће, као и министар Дачић, уз то имати и многе састанке у наредних пет дана, до 23. септембра, када се враћају у Београд.

АНА БРНАБИЋ: НЕМАЧКА ПРИМЕР ИДЕАЛНЕ ДРЖАВЕ

БЕОГРАД, 18. септембра 2017. (Бета) - Немачка је многим људима у Србији пример идеалне државе, не само са економског, већ и са друштвеног аспекта, навела је премијерка Србије Ана Брнабић у ауторском тексту за Дојче веле (ДW). У интересу целе Европе је чланство Западног Балкана у ЕУ, а приступање Унији остаје најважнији спољнополитички циљ Србије, написала је Ана Брнабић. Пут ка чланству Западног Балкана у ЕУ и јачање регионалне сарадње били би тежи да немачка канцеларка Меркел пре три године није иницирала Берлински процес, навела је Ана Брнабић. Како је навела, Немачка је годинама међу водећим привредним партнерима Србије, један од првих пет инвеститора и највећи билатерални донатор. "Посебно охрабрује вишеструко повећање спољнотрговинске размене у последњих 15 година и нашег извоза у Немачку за више од пет пута", додала је Ана Брнабић. Премијерка је казала да више стотина хиљада грађана Србије живи у Немачкој, што је, како је навела, важно за добре односе две земље. "Охрабрује што отворено разговарамо и о питањима из прошлости, а што је подстакло да ове године у Србији откријемо споменик Подунавским Немцима страдалим на крају Другог светског рата", навела је Ана Брнабић у тексту који део серије текстова ДW пред изборе за Бундестаг. Ана Брнабић је рекла да је Немачка један од најважнијих партнера за Србију и Западни Балкан и додала да је зато добро да има активну улогу у јачању регионалне сарадње, као и да се њеним примером поведу и остале чланице ЕУ. "Многим људима у Србији Немачка је пример идеалне државе, не само са економског, већ и са друштвеног аспекта. Србија и Немачка имају дугу традицију економских и културних веза, а наши политички односи константно напредују. То показују сусрети мог претходника на месту премијера, Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел, као и мој током Самита у Трсту", написала је председница Владе Србије. Она је додала да је у политику ушла са најбољом намером да уради нешто добро за своју земљу и њене грађане, да је прихватила да буде председница Владе Србије после више од деценије рада у приватном сектору, јер жели да Србија буде "успешна држава са снажним друштвом и одговорним појединцима" који су спремни да заједнички граде будућност. "Захваљујући свеобухватним и успешним економским реформама које је почела претходна Влада, створили смо простор да почнемо опсежну реформу државне управе. Циљ нам је модерна и ефикасна држава, која ће бити сервис својих грађана", навела је Ана Брнабић. Премијерка је оценила да је њена визија модерно друштво, изграђено на бољем образовном систему и систему вредности на чијем ће врху бити знање и стручност, а да је њена "идеја водиља" развој, иновације, ефикасна управа и поштовање људских и мањинских права и вредности савременог друштва који владају у земљама ЕУ, а посебно у Немачкој.

БРНАБИЋ И КООРДИНАТОРКА УН ЗА СРБИЈУ О РАЗВОЈНИМ ПРОЈЕКТИМА

БЕОГРАД, 18. септембра 2017. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је данас са сталном координаторком УН у Србији Карлом Херши о помоћи система УН за унапређење економског, социјалног и еколошког развоја Србије. Брнабић и Хертши су разговарале о "активностима у оквиру петогодишњег програма развојног партнерства који је Србија потписала са тимом УН", саопштено је из Владе Србије. Програм укључује агенције, фондове и програме УН "и представља свеобухватни оквир за сарадњу и помоћ система УН за унапређење економског, социјалног и еколошког развоја Србије". Херши је истакла да је већина ресорних министарстава већ укључено у програм и да "заједничким снагама треба наставити реформе у области владавине права, државне управе и развоју друштвених и људски ресурса". Истакла је и да је Оквир развојног партнерства у пуној мери усклађен и са процесом приступних преговора Србије и Европске уније, наводи се у саопштењу. Брнабић је рекла да Србија има веома добру финансијску дисциплину и да је приорит владе улагање у велике инфраструктурне пројекте. Према њеним речима, зато је кључна добра координација различитих извора финансирања за пројекте УН и ЕУ. Херши је уручила позив премијерки Србије за учешће на састанку "Западни Балкан на раскрсници - Нови изазови, промена динамике" који УН организују у децембру ове године у Бриселу.

МАЈА ГОЈКОВИЋ: СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА ПРИМЕНИ НУКЛЕАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ У МИРОЉУБИВЕ СВРХЕ

БЕОГРАД, 18. септембра 2017. (Бета) - Председница Скупштина Србије Маја Гојковић је на годишњем заседању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Бечу изјавила да је Србија традиционално и снажно посвећена сигурној и безбедној примени нуклеарне енергије у мирољубиве сврхе. Обраћајући се на Генералној конференцији, коју чине представници 168 земаља чланица, Маја Гојковић је рекла да је Србија конкретним примером учешћа у међународној вежби симулације одговора на нуклеарни акцидент потврдила посвећеност основним циљевима ИАЕА, саопштила је Скупштина Србије. "Међу нашим главним циљевима је да се заштити становништво и животна средина од могућих сигурносних и безбедносних ризика и да се обезбеди да се нуклеарна енергија користи за постизање глобалног мира, просперитета и за добробит будућих генерација", рекла је Маја Гојковић, која предводи делегацију Србије на скупу ИАЕА. Гојковић је казала да је у току завршна фаза процедуре ратфикација Конвенција о нуклеарној сигурности и Заједничка конвенција о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом, чији је циљ да се кроз различите мере и међународну сарадњу спречи могућност избијања акцидената, а грађани, друштво и животна средина додатно заштите. "Србија је снажно посвећена даљем јачању свог националног правног и регулаторног система, стално га употпуњујући и чинећи га све усклађенијим са међународним сигурносним стандардима и праксом, као и са ЕУ прописима и праксом", рекла је Гојковић, која је и председница Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије. Она ће се током заседања Генералне конференције састати с генералним директором ИАЕА Јукијом Аманом. Србија први пут улази у Савет гувернера ове међународне организације за период 2017-2019. године.

ФАБРИЦИ: ПРОШИРЕЊЕ НА ЗАПАДНИ БАЛКАН МЕЂУ ПРИОРИТЕТИМА ЕУ

БЕОГРАД, 18. септембра 2017. (Бета) - Министарка правде Србије Нела Кубуровић разговарала је данас у Београду са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, који је рекао да је проширење на Западни Балкан међу приоритетима Уније у наредном периоду, уз стабилност, решавање мигрантске кризе и владавину права. Кубуровић је рекла да Србији није толико важан тачан датум уласка у ЕУ, већ да буду спроведене све неопходне реформе, које су пре свега у интересу грађана Србије, саопштило је Министарство правде Србије. Она је пренела Фабрицију да је у току јавна расправа о промени Устава, у делу који се односи на правосуђе, и да ће по њеном окончању нацрт измена бити прослеђен Венецијанској комисији, без чијег мишљења се неће ићи у даљу процедуру, наводи се у саопштењу. Како се наводи, Кубуровић и Фабрици поздравили су иницијативу председника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову. Српска министарка правде је казала да је Делегација ЕУ подржала много важних пројеката у области правосуђа и да крајем недеље почиње реализација једног од њих, у оквиру пројекта ИПА 13. Она је додала да се ради о "веома значајном пројекту", који се односи на подршку у спровођењу Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као једног од три најважнија дела Акционог плана за поглавље 23, наводи Министарство правде. Кубуровић је Фабрицију казала да до краја године очекује у скупштинској процедури и Нацрт новог Закона о Агенцији за борбу против корупције и Нацрт закона о бесплатној правној помоћи, стоји у саопштењу. Кубуровић је изразила наду да ће бити настављена "досадашња веома добра сарадња Министарства и Делегације ЕУ", додаје се у саопштењу.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< септембар 2017 >
по ут ср че пе су не
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30