gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 31.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ PRIMIO U OPROŠTAJNU POSETU KINESKOG AMBASADORA LI MANČANGA

BEOGRAD, 28. decembra 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je 28. decembra u oproštajnu posetu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, i zahvalio mu na značajnom ličnom doprinosu daljem unapređenju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine tokom njegovog mandata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Dačić je zahvalio ambasadoru Li Mančangu, izvrsnom poznavaocu prilika u regionu i posebno Srbiji čiji je veliki prijatelj, na izvanrednoj saradnji koju je ostvarivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije u protekle četiri godine i konstatovao da je tokom mandata ambasadora Lija intenziviran dijalog na najvišem političkom nivou, te da se odnosi dve zemlje mogu oceniti kao najbolji u njihovoj istoriji, navodi se u saopštenju. Dačić je ponovio zahvalnost naše strane na kontinuiranoj podršci Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, i istovremeno naglasio doslednu podršku Srbije politici "jedne Kine", na čemu je kineski ambasador posebno zahvalio. Šef srpske diplomatije je sa zadovoljstvom konstatovao i da su tokom mandata ambasadora Lija značajno unapređeni i ekonomski odnosi Srbije i Kine, posebno u oblasti infrastrukture i investicija. Naglasio je da Srbija, i posebno predsednik Aleksandar Vučić lično, pridaje veliki značaj saradnji u okviru inicijative predsednika Kine Si Djinpinga "Pojas i put", kao i mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ambasador Li je zahvalio na izvanrednoj saradnji koju je tokom svog mandata ostvarivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i posebno na ličnoj pomoći i podršci ministra Dačića, koga smatra velikim prijateljem. Naglasio je da su odnosi između Kine i Srbije značajno unapređeni upravo u vreme kada je Ivica Dačić bio na čelu Vlade Srbije, kao i na funkciji prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Ambasador Li se saglasio sa ocenama o stanju i perspektivi bilateralnih odnosa Kine i Srbije i rekao da će, iako odlazi sa dužnosti ambasadora, nastaviti lično da se angažuje u cilju daljeg razvoja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine sa Srbijom, za koju gaji posebne odnose, navodi se u saopštenju. Ukazao je na to da kineska strana pridaje veliki značaj predstojećoj poseti predsednika Vučića Kini u aprilu 2019. godine, kao i ponovnoj poseti Srbiji predsednika Si Djinpinga. Kineski ambasador je na kraju razgovora uručio novogodišnje čestitke, koje su ministru Dačiću uputili član Politbiroa CK KP Kine i direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralne komisije Jang Djieči i državni savetnik i ministar inostranih poslova Kine Vang Ji.

VUČIĆ: PRIŠTINA ĆE DO MARTA IZBRISATI GRANICE SA ALBANIJOM

BEOGRAD, 30. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 30. decembra da je plan Prištine da do marta sledeće godine izbriše granice sa Albanijom i da tada ukine takse na proizvode iz Srbije kako bi zatražila nastavak dijaloga sa "drugačije pozicije". Vučić je na koferenciji za medije u Predsedništvu, naveo da će Priština u više faza do marta izbrisati granice sa Albanijom i da će pokušati međunarodnu zajednicu da dovede do svršengo čina. "Oni će do kraja marta to da urade i kada to budu uradili, kada budu izbrisali granice, tada će ukinuti takse i reći će, mi smo spremni da razgovaramo, ali sa drugačije pozicije, sa pozicije ujedinjene Albanije i Kosova", rekao je Vučić. On je kazao da su međunarodnoj zajednici i ranije ukazivali na takav scenario, ali da je izostala reakcija. "Kad god se obratimo nekom i zatražimo reakciju, odgovor je sledeći - Baš smo iznenađeni, nismo videli to poslednje na šta ukazujete, pokušaćemo da reagujemo u skladu sa mogućnostima i kapacitetima, a posle toga dobijete jedno veliko ništa, skoro uvek", kazao je on. Vučić je upitao kakva bi reakcija međunarodne zajednice bila kada bi on objavio da se briše granica sa Republikom Srpskom i ocenio da je to znak da nekome smeta jaka Srbija. "Nikada Srbija ne može da toliko bude mala, koliko se oni plaše da bude uspravna i ponosita zemlja", poručio je Vučić.

VUČIĆ PRIMIO U OPROŠTAJNU POSETU KINESKOG AMBASADORA

BEOGRAD, 30. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 30. decembra u oproštajnu posetu ambasadora Kine Li Mančanga i tom prilikom mu zahvalio na posvećenom radu koji je omogućio da tokom njegovog diplomatskog mandata u Beogradu odnosi dveju zemalja napreduju i "dostignu najviši nivo ikada". Kako se navodi u saopštenju, Vučić je najavio da će mu za sve što je uradio za srpsko-kineske odnose biti dodeljeno visoko državno odlikovanje. On je poželeo ambasadoru da uskoro ponovo poseti Srbiju "u kojoj je ostavio dugoki trag". Zahvalio je i rukovodstvu Kine i Komunističkoj partiji, što su se opredelili da sa Srbijom "grade strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo". Ambasador Li je rekao da je bio počastvovan i srećan što je predstavljao Kinu u Srbiji, u kojoj se nekada školovao i za koju su, kako je rekao, vezani i on i njegova porodica. On je Vučiću uručio novogodišnju čestitku predsednika Kine Si Djinpinga, a izneo je niz konkretnih ideja i predloga za nove zajedničke srpsko-kineske projekte, stoji u saopštenju.

DjURIĆ: UKIDANjE GRANIČNIH PRELAZA S ALBANIJOM POKAZUJE VELIKOALBANSKU PRIRODU REŽIMA U PRIŠTINI

BEOGRAD, 30. decembra 2018. (Beta) - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je da izjava Ramuša Haradinaja i predstavnika Albanije o potpisanom sporazumu o ukidanju graničnih prelaza pokazuje pravu, "velikoalbansku prirodu režima u Prištini". "Svako politikantsko divljanje, poput ovog, samo je stvaranje plodnog tla za nove sukobe i udaljava region od rešenja", naveo je 29. decembra Djurić u saopštenju i apelovao na međunarodnu zajednicu da zaustavi "šovinističku euforiju Prištine" koja doprinosi ubrzanju tenzija. On je naveo i da bi ukidanje graničnih prelaza i kontrola, najavljeno za mart, predstavljalo grubo kršenje međunarodnih obaveza Prištine sa potencijalno nesagledivim posledicama. "Ako Priština i Tirana kriju da je granica Srbije sa Albanijom dugačka 111 kilometara, ili se prave da ne znaju da po Rezoluciji (Saveta bezbednosti UN) 1244 ne da nije definisano ukidanje prelaza prema Albaniji, već je propisano prisustvo državnih organa Republike Srbije na njima, međunarodna zajednica bi na to morala da ih podseti", poručio je Djurić. Haradinaj je 29. decembra na Fejsbuku objavio da "od danas, granica Kosova prema Albaniji ne postoji". "Danas mi je bila čast da učestvujem u potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka između Kosova i Albanije, po principu IBM-a i našeg zajedničkog evropskog puta", napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31