gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 05.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ И КУРЦ О АКТУЕЛНОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СИТУАЦИЈИ

БЕОГРАД, 4. децембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић и аустријски канцелар Себастијан Курц разговарали су 4. децембра телефоном о актуелној политичкој ситуацији, саопштено је из кабинета српског председника. Председник Вучић захвалио је аустријском канцелару Курцу, чија земља председава Савету Европске уније, на личном ангажовању у решавању проблема на Балкану и смиривању тензија. Вучић је Курцу захвалио и на подршци европским интеграцијама Србије.

БРНАБИЋ С ЧЕШКИМ АМБАСАДОРОМ О ПРЕДСТОЈЕЋОЈ ПОСЕТИ ЧЕШКОЈ

БЕОГРАД, 4. децембра 2018. (Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је 4. децембра са амбасадором Чешке у Србији Томашом Кухтом о предстојећој званичној посети Чешкој у којој ће боравити на позив премијера Андреја Бабиша, као и о билатералним односима двеју држава, саопштено је из Владе. Брнабић је истакла значај подршке коју Чешка пружа Србији на европском путу, као и реформама које спроводи Влада Србије. Премијерка се осврнула и на актуелну ситуацију изазвану "једностраним мерама Приштине о увођењу такси од 100 одсто на робу из Србије" чиме је како је указала прекршена ЦЕФТА и угрожен опстанак и безбедност српског народа на КиМ. Она је рекла да и поред свих препрека, Србија наставља да позива на мир и изразила уверење да ће партнери из ЕУ извршити додатни притисак на Приштину како би се створили услови да се дијалог о изналажењу компромисног решења настави. Кухта је рекао да Чешка види Србију као европску земљу са великим економским потенцијалом и да ће предстојећа посета премијерке Чешкој бити добра прилика за унапређење свеукупне билатералне сарадње. Брнабић је изразила задовољство тиме што ће имати прилику да се током посете састане са највишим чешким званичницима и рекла да је важан сигнал то што до посете долази у години када се обележава сто година дипломатских односа Чехословачке и Краљевине СХС.

МИНИСТАРКА ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ РАЗГОВАРАЛА С ПОСЛАНИЦОМ БУНДЕСТАГА

БЕОГРАД, 4. децембра 2018. (Бета) - Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је 4. децембра с посланицом немачког Бундестага Ренатом Алт о билатералним односима, будућим активностима Србије у евроинтеграцијама и ситуацији у региону. Јоксимовић је рекла да је очување регионалне стабилности и сарадње императив Србије којој дестабилизација прилика није у интересу, саопштио је кабинет министарке. Она је додала да одлука Приштине о такси на робу из Србије и БиХ, "све уз подршку званичне Тиране, представља урушавање темељних вредности ЕУ и стабилности региона, што би могло да представља и дугорочан европски проблем". Рената Алт је рекла да Немачка пажљиво прати дешавања у региону и да је заинтерсована за очувајње мира и стабилности, наводи се у саопштењу. Јоксимовић је рекла да је Србија јасно опредељена за наставак приступања ЕУ у чему нарочит значај имају реформе, пре свега, у поглављима 23 и 24 о владавини права. Министарка је рекла да је Влада Србије прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије, која се позитивно одредила према активностима Србије, око уставних амандмана у области правосуђа.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ УНИВЕРЗИТЕТА У ШАНГАЈУ И СРПСКИХ УНИВЕРЗИТЕТА

БЕОГРАД, 4. децембра 2018. (Бета) - Споразум о сарадњи између Универзитета Ђаотонг у Шангају и универзитетâ у Београду, Новом Саду и Нишу потписан је 4. децембра у Српској академији наука и уметности, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Споразум су потписали министар просвете Младен Шарчевић, потпредседница за образовање и међународне односе Универзитета Ђаотонг Су Суемин, као и ректор Универзитета у Нишу и проректори Универзитета у Београду и Нишу. Споразум предвиђа размену студената основних студија математике, физике, пољопривреде и менаџмента и обострано финансирање трошкова хране и смештаја, наводи се у саопштењу. Шарчевић је рекао да тај споразум треба да буде мотив за српску научну и академску заједницу. "Сада имамо прилику да створимо много дубље везе, сарадњу у разним научним областима", рекао је он. Универзитет Ђаотонг у Шангају основан је 1896. године и један је од најпрестижнијих у Кини.

ТРИВАН: СРБИЈА ПРЕДУЗЕЛА ОЗБИЉНЕ КОРАКЕ У ПОГЛАВЉУ 27

БЕОГРАД, 4. децембра 2018. (Бета) - Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је 4. децембра да је Србија предузела "озбиљне кораке" за отварање Поглавља 27 у преговорима о приступању ЕУ у решавању питања загађења, за које је навео да приближвају Србију развијеним европским земљама, наводи се у саопштењу. Он се на маргинама Министарске конференције "Иновативна решења за смањење загађења у Југоисточној и Јужној Европи" која се одржава у Београду састао са представницима делегације Програма за животну средину Уједињених нација, коју је предводио координатор УНЕП-а за Медитеран Гаетано Леони. Триван је УНЕП-у захвалио за то што је одабрао Србију за домаћина тог међународног скупа, због чега је оценио да та организација цени мере које Србија предузима на отварању и решавању кључних еколошких питања. Леони је рекао да земље региона одликује очуван биодиверзитет, богатство ресурса и знатни развојни капацитети, због чега је смањење загађења нарочито значајан задатак. "Одржавање ове конференције у Београду и њени резултати биће од највећег значаја за одржавање конференције Скупштине УНЕП-а у Најробију наредне године", казао је Леони.

ЂУРИЋ: ФОРМИРАЊЕ КОСОВСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ БЕЗБЕДНОСТИ СРБИЈЕ И РЕГИОНА

БЕОГРАД, 4. децембра 2018. (Бета) - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је 4. децембра да је Приштина "обрисала патос" настојањима дела европских представника да "Косово" укине таксу од сто одсто на српску робу, а рекао је и да је најава формирања војске "Косова" најдиректније уперена против безбедности Србије и региона. "Таква војска служила би искључиво за конфликте са Србима на Косову и Метохији, и штићење онога што називају независном државом 'Косова'... Србија неће дозволити и неће бити везаних руку уколико било ко покуша да угрози безбедност", рекао је Ђурић за Радио телевизију Србије. Ђурић је рекао да би КФОР и НАТО по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН требало да разоружају ту војску ако буде формирана. Рекао је и да је председник Србије Александар Вучић на састанцима с европским комесаром Јоханесом Ханом, и амбасадорима Русије, Кине и САД, указао на озбиљност и опасност ситуације. Ђурић је изразио уверење да мере Приштине неће бити на снази уколико сви у међународној заједници буду употребили свој ауторитет. Ђурић је рекао да "нема тих врата на која српска страна неће покуцати како би објаснила ситуацију", а то је да "мере и потези Приштине, свакодневне ескалације, имају за циљ да Србе са Косова и Метохије протерају у потпуности, а Србију да натерају да призна једнострано проглашену независност Косова". "Србе на Косову и Метохији држе као таоце и врше притисак на Београд. Срби су најобесправљенији народ у Европи данас", оценио је Ђурић. Ђурић је осудио забрану уласка кошаркаша београдског "Партизана" на "Косово", рекавши да је то "затварање Срба у гето".

ЕК:ПРОБЛЕМ ЦАРИНА ЈЕ РЕШИВ И ХАН ЈЕ ТО ТРАЖИО ОД ПРИШТИНЕ

БРИСЕЛ, 4. децембра 2018.(Бета) – Европски комесар Јоханес Хан је затражио од саговорника 3. децембра у Приштини да проблем царина од сто одсто за робу из Србије и БиХ расправе пред надлежним форумима како би се нашло опипљиво и брзо решење, "јер је то решиво на добробит свих". То је 4. децембра у Бриселу изјавила Ханова портпаролка Маја Коцијанчич која је истакла да је европски комесар с тим у вези спреман да се ангажује. Она подвукла да је Хан у Приштини затражио да власти повуку царину од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине јер је то противно регионалној сарадњи, ЦЕФТА и Споразуму о стабилизацији и придруживању и има неповољан утицај на цео регион. Маја Коцијанчич је то одговорила на питање новинара шта може учинити ЕУ да приволи Приштину да испоштује и одредбе ЦЕФТА и ССП, имајући у виду да су косовске власти одбиле да повуку додатне царине, упркос разговору Хана са њима и захтеву да то учине. Ханова представница за штампу је желела да нагласи да су "регионална трговина и економска сарадња важни за жив економски напредак и припреме улазак у унутрашње тржиште Европске уније". И, како је то објаснила, "саговорници на обе стране су ти који треба да оцене предлоге и комесар Хан је спреман да се ту ангажује". "Ми смо веома јасно изнели наш став, нема промене и наставићемо да деламо у том оквиру", навела је Маја Коцијанчич. На питање новинара да ли Европска унија има неке опипљиве мере које може применити да власти у Приштини поштују захтев Европске комисије да се укину таксе од 100 одсто, она је одговорила да је комесар Хан јуче разговарао о врло конкретним питањима. "Сад су важни његови саговорници на терену, ти који треба то да размотре, а сматрам да је Европска комисија, кад су у питању те специфичне мере, изнела веома јасан став, ми ћемо наставити да деламо и сматрамо да се то може решити на добробит свих", закључила је Маја Коцијанчич.

ЈУРАТОВИЋ: ПРЕКРАЈАЊЕ ГРАНИЦА ПО ЕТНИЧКОМ ПРИНЦИПУ ПОРАЗ ДЕМОКРАТСКОГ СИСТЕМА

БЕОГРАД, 4. децембра 2018. (Бета) - Свако прекрајање граница по етничком принципу, укључујући границу Србије и "Косова", представљало би "велики пораз демократког система вредности" и изазвало последице које би могле да значе и нови светски рат, рекао је 4. децембра у Београду посланик немачког Бундестага Јосип Јуратовић. У изјави за "Бету" Јуртатовић је рекао да регион Западног Балкана има само једну шансу - а то је живот по принципима (ЕУ), јачањем Централноеверопског споразума о слободној трговини, предуслова за економски и развој тржишта. Говорећи о односима у региону Јуратовић је рекао да је једно од нерешених питања између Србије и Хрватске питање несталих и ветерана. Он је рекао да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао о могућности да хрватски ветерани могу посетити Стајићево у Србији, а српски ветерани Хрватску, додајући да би то био гест добре воље "јер су ветерани често инструмент политичких препуцавања". "Велика већина Хрвата нема ништа против Срба и велика већина Срба ништа против Хрвата. Овај регион има шансу ако постоји међусобно поверење", рекао је Јуратовић који је у Београду учествовао на међународној конференцији "Динамика регионалне сарадње и билатерални односи на Западном Балкану". Јуратовић је на скупу говорио о последицама које би евентуално прекрајање граница имало на пример на БиХ или на Крим. Он је навео да је 50 одсто Бошњака умерено и да би били срећни када би им Хрватска или Србија пружили руку. "У БиХ је напаћен народ који нема куд", рекао је посланик Бундестага и додао да је заговорник јединствене БиХ. "Идеја о измени граница у Европи је апсурд, јер би значила пораз демократског система. То би био случај и код корекције границе између Србије и 'Косова'. То би значило нови светски рат. Немогуће је цртатати етничке границе по Европи", рекао је Јуратовић.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< децембар 2018 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31