gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 27.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ И МЕЛЕШКАНУ О РЕГИОНУ, ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА И ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 26. децембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 26. децембра у Београду са министром спољних послова Румуније Теодором Мелешкануом о билатералним односима, ситуацији у региону и приоритетима румунског председавања ЕУ. Како је саопштено из његовог кабинета, Вучић је захвалио Румунији на томе што је гласала против пријема "Косова" у Интерпол, као и "на принципијелној позицији према територијалном интегритету и суверенитету Србије". Вучић је изразио захвалност на интересу који Румунија показује за дијалог Београда и Приштине, на подршци имплементацији Бриселског споразума, објективном сагледавању чињеница о узроцима опструкције дијалога, као и румунском инсистирању на томе да се дијалог Београда и Приштине одвија одвојено од процеса евроинтеграција, наводи се у саопштењу. Он је нагласио да је "Србија у потпуности посвећена проналажењу дугорочног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, уз пуно уважавање државних интереса и поштовање међународног права и Резолуције 1244 и изразио забринутост низом једностраних потеза које је Приштина спровела, као што су покушај узурпације енергетске мреже на КиМ, одлука о трансформацији снага безбедности у тзв. Војску Косова и увођење такси на промет српске робе, што представља најгрубље кршење ЦЕФТА споразума", додаје се у саопштењу. Вучић је у разговору изразио задовољство традиционално добрим и пријатељским односима двеју земаља, нагласивши да је неопходно радити на јачању сарадње у области економије, инфраструктуре и енергетике. У првих десет месеци 2018. године трговинска размена износила је 1,29 милијарди евра, што је повећање од 21,8 одсто у односу на исти период прошле године. Министар Мелешкану је истакао важност узајамне подршке и нагласио да је за Румунију Србија најважнији партнер у региону и да је неопходно радити на јачању економске сарадње. Он је додао да ће се Румунија током председавања ЕУ залагати за политику проширења.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО С ЧЕПУРИНОМ

БЕОГРАД, 26. децембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 26. децембра с руским амбасадором Александром Чепурином, који му је пренео новогодишње честитке председника Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева, саопштено је из Председништва. И Путин и Медведев су у својим порукама поздравили досадашњи развој руско-српских односа и изразили наду у њихово даље јачање. Вучић и Чепурин су се сагласили да се припреме за Путинову посету Србији успешно приводе крају, а српски председник је навео да је та посета велика част за Србију. Очекује се да ће током Путинове посете Србији бити потписано више споразума.

МЕЛЕШКАНУ И БРНАБИЋ: ЗАПАДНИ БАЛКАН ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА РУМУНСКОГ ПРЕДСЕДАВАЊА ЕУ

БЕОГРАД, 26. децембра 2018. (Бета) - Шеф румунске дипломатије Теодор Мелешкану рекао је 26. децембра на састанку са председницом српске владе Аном Брнабић да ће проширење Европске уније на Западни Балкан бити једна од најважнијих тема предстојећег румунског председавања Савету ЕУ у првој половини 2019. године и додао да ће та земља наставити континуирану подршку евроинтеграцијама Србије, саопштено је из Владе Србије. Мелешкану је истакао да ће Румунија, такође, наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и наставак дијалога Београда и Приштине, сматрајући да је решавање питања КиМ од суштинског значаја за стабилност региона. Брнабић је захвалила за подршку Румуније евроинтеграцијама Србије и додала да је Србија свесна чињенице да је услов стабилности, напретка и економског развоја чврста веза са њеним суседима, међу којима Румнија заузима значајно место. Коментаришући одлуку Приштине да таксу на увоз робе из централне Србије и БиХ повећа на сто одсто, Брнабић је поновила да се Београд неће враћати дијалогу до повлачења ове мере, која представља кршење ЦЕФТА, али и свих договора постигнутих Бриселским споразумом. Мелешкану је нагласио да са Србијом као важним партнером у региону жели још боље економске односе и развијање регионалне сарадње и изразио задовољство због најновијих показатеља значајног раста робне размене. Саговорници су оценили квадрилатерални састанак Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, одржан у Београду овог месеца, као веома значајан за унапређење међусобне сарадње, али и за промоцију стабилности, безбедности и развоја у региону. Још једном је истакнута важност изградње ауто-пута Београд-Темишвар и реконструкција и модернизација железничке инфраструктуре између две земље, наводи се у саопштењу.

ГОЈКОВИЋ РАЗГОВАРАЛА С МИНИСТРОМ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РУМУНИЈЕ

БЕОГРАД, 26. децембра 2018. (Бета) - Председница Народне скупштине Маја Гојковић рекла је 26. децембра на састанку с румунским министром спољних послова Теодором Мелешкануом да Србија има велика очекивања од председавања Румуније Европској унији. Мелешкану је рекао да ће један од важних аспеката током председавања Румуније Савету ЕУ у првој половини 2019. године бити залагање за идеју наставка проширења и да је, када је реч о политици проширења, Западни Балкан приоритет, саопштила је Скупштина. Гојковић је захвалила на подршци Румуније територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је Мелешкану рекао да Румунија неће признати независност "Косова" и додао да је време за дијалог. Председница Скупштине је рекла да Србија има велика очекивања од председавања Румуније која процес проширења сврстава међу приоритете председавања и напоменула да је чланство у ЕУ први спољнополитички приоритет Србије која наставља реформе и усклађивање домаћег законодавства са ЕУ. Гојковић и Мелешкану су рекли да се наредне године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа, као и да би две земље овај важан датум могле да обележе заједничким пројекатима. Они су оценили да две земље везују традиционално добри и пријатељски односи.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< децембар 2018 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28 29 30
31