gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 11.01.2019.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

POPOVIĆ I ČEPURIN NAJAVILI BROJNE SPORAZUME TOKOM PUTINOVE POSETE

BEOGRAD, 10. januara 2019. (Beta) - Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin najavili su 10'. januara da će tokom posete ruskog predsednika Srbiji sledeće nedelje biti potpisano više značajnih sporazuma, saopštila je Vlada Srbije. U saopštenju se navodi da su Popović i Čepurin "istakli zadovoljstvo zbog brojnih i značajnih sporazuma koji će dve zemlje potpisati", ali se ne navodi koji su to sporazumi i koliko će ih biti. Popović je rekao da Srbija vidi Rusiju kao jednog od svojih najvažnijih strateških partnera i da je Rusija uvek pružala najsnažniju podršku zaštiti ključnih državnih i nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda. "Rusija nas podržava u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta po pitanju Kosova, kao i u očuvanju Republike Srpske", rekao je Popović. Popović i Čepurin su ocenili da veliki potencijal za saradnju, pored oblasti energetike, poljoprivrede, trgovine, postoji u oblasti inovacija, tehnološkog razvoja i digitalne ekonomije, što će, kako se navodi "sigurno biti jedna od važnih tema" razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

KUBUROVIĆ RAZGOVARALA S AUSTRALIJSKOM AMBASADORKOM

BEOGRAD, 10. januara 2019. (Beta) - Ambasadorka Australije u Srbiji Helen Stadert pohvalila je 10. januara saradnju pravosudnih organa Srbije s Australijom u slučaju hapšenja i procesuiranja tri Australijanca, čije je izručenje Australija tražila zbog posedovanja i trgovine drogom, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije. Stadert i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović razgovarale su o unapređenju pravosudne saradnje dve zemlje. Sagovornice su se saglasile da Beograd i Kanbera imaju dobre odnose i da se međunarodna pravna saradnja odvija dobro, ali i da je potrebno njeno unapređenje putem bilateralnog sporazuma.

POČELI ZAVRŠNI PREGOVORI SRBIJE SA PREDSTAVNICIMA EVROAZIJSKE EKONOMSKE UNIJE

BEOGRAD, 10. januara 2019. (Beta) - U Beogradu su 10. januara počeli završni pregovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a koji bi trebalo da bude potpisan 17. januara, prilikom posete Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina. Kako je agenciji "Beta" potvrđeno u Ministarstvu trgovine, turizma i telekmunikacija, dobar dobar deo teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se stručnjaci usaglase o još šest tarifnih linija. Ministar trgovine Rasim Ljajić je prethodno agenciji "Beta" rekao da je reč o tarifnim linijama za izvoz proizvoda koji su važni Srbiji, a radi se o određenim vrstama sira, živinskom mesu, određenim vrstama alkoholnog pića, šećeru, cigaretama, automobilima. Tada je naveo da Srbije želi da sporazum bude i izbalansiraniji, "bez anomalija" koje su postojale još od kada je dogovoren. "Dešava se da kada mi izvozimo cigarete na rusko tržište moramo da plaćamo carine od 18 odsto, a kada se cigarete uvoze iz Rusije carina se ne plaća. Ima još takvih situacija i mi želimo da to izbalansiramo", kazao je Ljajić. On je rekao i da Srbija verovatno neće dobiti sve pogodnosti koje traži. "Radi se o pet zemalja koje treba da se usaglase i svako štiti neku proizvodnju", rekao je Ljajić, ali je istakao da će Srbija učiniti sve što može kako bi proširila listu proizvoda koja bi bila oslobođena carine pri izvozu u zemlje članice Evroazijske unije. Ukoliko sporazum bude potpisan 17. januara, on bi mogao Srbiji da otvori tržište od novih 180 miliona stanovnika. Sporazum, kako je dodao Ljajić, neće ugroziti trgovinu sa Evopskom unijom, jer Srbija dok ne postane članica Unije ima prava da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini sa kim god želi.

VLADA USVOJILA UREDBU O USLOVIMA I NAČINU PRIVLAČENjA ULAGANjA U PROIZVODNjU PREHRAMBENIH PROIZVODA

BEOGRAD, 10. januara 2019. (Beta) - Vlada Srbije usvojila je 10. januara Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih ulaganja u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, saopštila je služba za informisanje. Uredba je usvojena na inicijativu Saveta za rast BDP-a i odnosi se na dodelu podsticaja za opremu i tehnologiju za veći stepen prerade u okviru prehrambene industrije. Kako je navedeno, utvrđivanje šeme državne pomoći u oblasti prehrambene industrije pružanjem finansijske podrške omogući će razvoj i implementaciju programa nabavke nove opreme i tehnologije za prehrambenu industriju. "Saglasno navedenom, ubrzaće se ostvarenje ciljeva predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Srategije razvoja prehrambene industrije u Srbiji za period 2017-2022. godine, otvaranjem novih radnih mesta i podizanjem nivoa znanja i veština zaposlenih u prehrambenoj industriji. Usvajanjem uredbe stvara se ambijent za brži privredni rast, ravnomerni regionalni razvoj, povećanje izvoza i veću konkurentnost u ovoj oblasti", piše u saopštenju. Na sednici je donet Zaključak o usvajanju Sporazuma između Vlade Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Erazmus plus: Programu EU za obrazovanje, obuku, mlade i sport. Usvojenim zaključkom stvaraju se uslovi za punopravno učešće u tom programu, koje će omogućiti povlačenje većih sredstava za razvoj obrazovanja i podršku mladima, a za koja će moći da konkurišu obrazovne ustanove, preduzeća, nevladine organizacije i svi drugi zainteresovani za učešće u ovom programu.

DNEVNI BILTEN

< januar 2019 >
po ut sr če pe su ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31