gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 17.01.2019.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ И АМБАСАДОРКА БРАЗИЛА ПОТВРДИЛИ ИНТЕРЕС ЗА НАСТАВАК САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 16. јануара 2019. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је 16. јануара одлазећој амбасадорки Бразила Изабели Кристини де Азеведо Хејверт на активном ангажману и доприносу даљем развоју традиционално пријатељских односа Србије и Бразила. Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, током опроштајног сусрета потврђен је интерес Србије да настави да уанпређује сарадњу са Бразилом, једним од кључних политичких и економских партнера у региону Латинске Америке, у свим областима од обостраног интереса. Амбасадорка де Азеведо је посебно истакла значај унапређења уговорне основе окончањем рада на усаглашавању билатералних споразума у процедури, као и потенцијале за развој сарадње на економском плану. Дачић је изразио захвалност на подршци Бразила територијалном интегритету и суверенитету Србије и истакао да је Србија спремна да настави блиску сарадњу са новом владом Бразила.

ДАЧИЋ РАЗГОВАРАО С НАЧЕЛНИКОМ ШТАБА НАТО КОМАНДЕ ЗДРУЖЕНИХ СНАГА У НАПУЉУ

БЕОГРАД, 16. јануара 2019. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић и начелник штаба НАТО Команде здружених снага у Напуљу Лућано Портолано изразили су задовољство интензивним политичким дијалогом Србије и НАТО-а, као и успешном војном и цивилном сарадњом уз поштовање војне неутралности Србије. Дачић и Портолано су разговарали о могућностима за унапређења партнерске сарадње, имајући у виду да Србију и НАТО повезује заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону, саопштило је Министарство спољних послова Србије. Дачић је рекао да је, полазећи од чињенице да се прошлост не може променити, па ни догађаји из 1999, али да се на будућност може утицати, важно да Србија и НАТО продубљују сарадњу имајући у виду заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону. Портолано је рекао да је Србија један од најбољих партнера Алијансе, кључан фактор регионалне стабилности, као и да НАТО улаже посебне напоре за даље унапређење квалитета и квантитета заједничких активности које се реализују у циљу јачања безбедности и стабилности у региону. Србија учествује у бројним међународним мисијама и операцијама под окриљем ЕУ и Уједињених нација и спремна је за сарадњу с Алијансом у борби против тероризма, реаговању у ванредном ситуацијама, као и у суочавању с актуелним безбедносним изазовима, наводи се у саопштењу. Шеф српске дипломатије и Портолано, који је и шеф Командног елемента ЕУ, позитивно су оценили сарадњу на терену Војске Србије и Кфора у циљу спровођења Резолуције Савета безбедности 1244 и Војно-техничког споразума. Дачић је рекао да је несмањено присуство Кфора веома важно за гарантовање безбедности и очување културног и религијског наслеђа Срба на КиМ. Он је рекао да су важне гаранције НАТО-а да Косовске безбедносне снаге и друге тешко наоружане формације Албанаца, не могу бити ангажоване на северу КиМ без сагласности Алијансе, тј. команданта Кфора, као и представника Срба на северу КиМ. Начелник штаба НАТО Команде здружених снага у Напуљу рекао је да је Кфор опредељен да настави реализацију мандата који је добио од Савета безбедности УН.

АНА БРНАБИЋ СЕ САСТАЛА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ИТАЛИЈАНСКЕ АНТИКОРУПЦИЈСКЕ АГЕНЦИЈЕ

БЕОГРАД, 16. јануара 2019. (Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је 16. јануара да је борба против корупције важна и да представља један од приоритета у процесу реформи које Србија спроводи на путу ка чланству у Европској унији. Како се наводи у саопштењу кабинета премијерке Србије, она је разговарала са председником Националне антикорупцијске агенције Италије Рафаелом Кантонеом о успешном завршетку твининг пројекта ''Превенција и борба против корупције'', реализованог у сарадњи са италијанским партнерима. Брнабић је изразила захвалност на помоћи италијанске агенције и казала да цени подршку Италије у борби против корупције. Кантоне је рекао да је задовољан сарадњом са Агенцијом за борбу против корупције и резултатима тог пројекта и додао да ће Италија наставити да блиско сарађује и пружа подршку Србији на свим нивоима, а посебно у тој области.

КУБУРОВИЋ: УСКОРО ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О СПРЕЧАВАЊУ КОРУПЦИЈЕ

БЕОГРАД, 16. јануара 2019. (Бета) - Министарка правде Нела Кубуровић најавила је 16. јануара да ће ускоро отпочети јавна расправа у вези са нацртом новог закона о спречавању корупције, што је нови назив за Закон о Агенцији за борбу против корупције. Она је то рекла током састанка са председником Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије Рафаелом Кантонеом. Кубуровић је казала да Министарство правде Србије једнаку пажњу посвећује јачању репресивних и превентивних антикоруптивних механизама, наводи се у саопштењу Министарства. Она је истакла да су нова законска решења усклађена са препорукама ГРЕКО експерата, и да за циљ имају ширење овлашћења и јачање независности Агенције. Кубуровић и Кантоне су током састанка истакли да Србија и Италија имају одличну сарадњу у области правосуђа, као и да је та сарадња најинтензивнија на пољу борбе против корупције и организованог криминала. Кубуровић је подсетила да су министри правде Италије и Србије још почетком 2017. потписали Споразум о сарадњи, којим је унапређена размена информација Србије и Италије на пољу борбе против криминала и корупције. Она је додала да је недуго затим потписан и Меморандум са Финансијском полицијом Италије, по основу којег су српски тужиоци и полицајци почели током 2018. да похађају стручне обуке у Италији у области борбе против корупције и финансијског криминала. За успешну борбу против транснационалног организованог криминала од изузетног значаја је непосредна сарадња између српског Тужилаштва за организовани криминал и Тужилаштва за борбу против мафије Италије, указала је министарка Кубуровић и додала да та сарадња подразумева и учешће у заједничким истражним тимовима. Кантоне је истакао добру сарадњу и италијанске и српске агенције за борбу против корупције, као и то да је двогодишњи твининг пројекат "Превенција и борба против корупције" који се односио на јачање капацитета Агенције за борбу против корупције Србије, дао добре резултате и додатно ојачао ту сарадњу. Он је указао да је Србија прва држава која је била позвана да буде део Мреже институција за превенцију корупције, која је основана у октобру 2018. у циљу прикупљања и размене информација, као и добрих пракси међу институцијама за превенцију и борбу против корупције. Мрежу чини тренутно више од 15 држава, а директор Агенције за борбу против корупције Србије је један од два потпредседника ове организције. На крају састанка присутни су се сагласили да Италија снажно подржава европски пут Србије, као и да су односи две државе на изузетном нивоу, нарочито имајући у виду да се ове године обележава 140. година дипломатских односа и 10. година стратешког партнерства између Србије и Италије.

АМБАСАДОРИ ЕУ: СРБИЈА ШТО ПРЕ ДА УСВОЈИ ЗАКОН О СПРЕЧАВАЊУ КОРУПЦИЈЕ

БЕОГРАД, 16. јануара 2019. (Бета) - Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и амбасадори Италије и Шпаније позвали су 16. јануара власти у Београду да што пре усвоје нови Закон о спречавању корупције, док је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да никада није касно за тако важан закон. Фабрици је навео да Србија треба да обезбеди ефикасне институције за примену и мониторинг мера у борби против корупције, а да нови закон управо треба додатно да оснажи Агенцију за борбу против корупције и омогући њено боље повезивање са другим држаним органима, посебно тужилаштвом. "Озбиљно се касни се са усвајањем новог закона и ми сада морамо да мало погурамо ствари. Подстичем Министарство правде да се што пре заврши текст у складу са препорукама Греко и Акционим планом за поглавље 23 и 24, како би у скупштини био што пре усвојен", рекао је Фабрици на скупу поводом завршетка твининг пројекта "Превенција и борба против корупције" који је трајао 30 месеци и који је ЕУ финансирала. Фабрици је казао и да Србија "треба да пружи доказе за спровођење закона", а да ће коначан показатељ успешности бити број осуда због корупције. "Постојање политичке воље је предуслов да се постигну такви резултати, али треба да постоји и храброст за борбу против корупције", рекао је Фабрици. Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић навела је да у Србији постоји политичка воља за обрачун са корупцијом и да власт свакодневно доказује да је то на листи њених приоритет. "Ви знате да се говорило да је било кашњења у примени Акционог плана 23 и 24 и то јесте тачно, било је кашњања јер смо се руководили принципом 'квалитет пре брзине', али за овакав закон који је у припреми не може да буде касно", рекла је Јоксимовић на скупу. Она је казала да је у питању системски закон, који је тренутно упућен на мишљење у ГРЕКО (Група држава за борбу против корупције, тело Савета Европе). Помоћник министра правде Чедомир Бацковић рекао је да очекује да ће јавна расправа о Нацрту закона о спречавању корупције почети наредног месеца. Он је казао да ће Закон омогућити "спречавање сукоба интереса и акумулацију јавних функција". Према његовим речима, Законом се проширују надлежности Агенције за борбу против корупције, а Агенција ће имати директан приступ подацима других органа и моћи ће да поступа по анонимним пријавама. Председник Националне агенције за борбу против корупције Италије Рафаел Кантоне такође је навео да Србија треба што пре да усвоји нови Закон о спречавању корупције. Он је казао да је током пројекта остварена добра сарадња италијанске и српске агенције, пред којима је још много посла како би се стање у Србији поправило. На скупу је био италијански амбасадор Карло Ло Кашо, који је казао да је помоћ Београду у борби против корупције приоритет билатералне сарадње. "Немојмо да се обесхрабримо што закон још није донет, јер пуно је тога урађено током трајања пројекта", рекао је Ло Шо. Амбасадор Шпаније Мигел Фуертес Суарез чија је земља такође учествовала у пројекту, казао је да Шпанија веома децентрализована земља која има 17 регија, што значи 17 скупштина и влада, што је велика опасност за корупцију. "Зато је важно да имамо добре законе, али и слободну штампу да нам укажу на корупцију, уколико је 'нањуше'", оценио је Суарез. Додао је да је у Шпанији велики број политичара осуђен на затворске казне и да систем једне земље мора да буде спреман за такав сценарио. "Када грађани виде да се закони не поштују, када виде сиве зоне, тешко је замислити да такво друштво демократски функционише", рекао је Суарез.

ЂОРЂЕВИЋ СА РУСКОМ ФИРМОМ О ОСВЕТЉЕЊУ ГРОБЉА И ХРАМА

БЕОГРАД, 16. јануара 2019. (Бета) - Министар за рад и борачка питања Зоран Ђорђевић разговарао је са представницима руске компаније "Boss lighting group" о обнови и осветљењу Гробља ослободилаца Београда и осветљењу Храма Светог Саве и целог платоа око њега, саопштило је 16. јануара Министарство за рад, борачка и социјална питања. Ђорђевић је истакао је да су ратни војни меморијали подигнути у част хероја, који су дали своје животе за своју отаџбину и за слободу будућих генерација, те да заслужују да се успомена на њих чува на достојанствен начин. "Војни меморијали историјски су и културно значајни за оба наша народа. Срби и Руси увек су се борили на истој страни, а доказ тога јесте и јубиларних 180 година добрих дипломатских односа, као и чести сусрети председникâ Александра Вучића и Владимира Путина", рекао је Ђорђевић и истакао да посета Путина за Србију представља велику част. Председник руске фирме Георги Валентинович захвалио је министру Ђорђевићу на пријему, и додао да му је драго што може да сарађује са Србијом у области која је од велике важности за обе земље.

ЕКОНОМИЈА

БРНАБИЋ: СРБИЈА ИМА ПОЛИТИЧКЕ ГАРАНЦИЈЕ ДА НЕЋЕ БИТИ ПОГОЂЕНА КВОТАМА ЗА УВОЗ ЧЕЛИКА У ЕУ

БЕОГРАД, 16. јануара 2019. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић 16. јануара је изјавила да Србија има политичке гаранције да неће бити негативно погођена увођењем квота за увоз челика у ЕУ, тако да су српска привреда и железара у Смедереву у власништву кинеске компаније HBIS у овом тренутку потпуно безбедне. "Имамо политичке гаранције да Србија неће бити негативно погођена овим квотама. То је у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању који имамо са ЕУ", рекла је она новинарима у Београду. Како је прецизирала, од три релевантне категорије у производњи челика на основу којих се одлучује о квотама, за прву Србија неће имати никакве квоте већ глобалну квоту за ЕУ, а за друге две категорије вероватно ће имати квоте, али са могућношћу да их аутоматски подиже. Премијерка је казала да ће мере ЕУ о квотама за челик бити на снази од 4. фебруара, а од априла ће Србија моћи да их подигне и уђе у глобалну квоту. "Договорили смо и клаузулу која каже да у сваком тренутку можемо да покажемо да смо забринути за нашу производњу. Ако то докажемо подацима, можемо додатно да преговарамо о подизању квота", рекла је Брнабић. Истакла је да ограничавање увоза челика у ЕУ није упорено против Србије и Западног Балкана, као ни против Кине, и да су мере биле наметнуте. Америка је, како је додала, прва увела протекционистичке мере према ЕУ за тржиште челика, што је најосетљивије за ЕУ јер је производња челика оно на чему је Унија и настала, па је морала да узврати. Брнабић је рекла да је Влада Србије о квотама за челик разговарала са ЕУ више од четири месеца. Додала је да су у тиму, који се бави тим пословима, ангажовани најбољи стручњаци који су представили све анализе српске економије и тржишта челика, а дата је и независна студија о индустрији Србије. "Дали смо све од себе да заштитимо Србију и нашу железару", рекла је премијерка и истакла да у овом тренутку није забринута мерама које припрема ЕУ. Казала је да је у сталном контакту и са власницима и са менаџментом железаре у Смедереву. "Свакако да ће нам бити теже по овом питању него пре и захтеваће већи политички ангажман Владе Србије која ће стално пратити ситиацију у железари и извозу", рекла је Брнабић. Од укупне производње челика у 64 земље на листи Светске асицијације челика, која је за 11 месеци прошле године износила 1,65 милијарди тона, половина потиче из Кине. Железара у Смедереву је друга на листи највећих извозника из Србије чији је прошлогодишњи извоз био у вредности 695 милиона евра. Производни капацитети железаре су 2,2 милиона тона челика годишње. У 2017. години произведено је око 1,5 милиона тона, а у ЕУ је извезено 774.000 тона челика. По плану менаџмента железаре у 2018. је требало да буде произведено више од 1,8 милиона тона и да извоз буде већи него претходне године.

НЕДИМОВИЋ СА РУСКИМ КОЛЕГОМ У ФЕБРУАРУ О НОВОМ СПОРАЗУМУ О ФИТОСАНИТАРНОЈ ЗАШТИТИ

БЕОГРАД, 16. јануара 2019. (Бета) - Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић најавио је 16. јануара да ће се 11. или 12. фебруара у Русији састати са министром пољопривреде те земље, како би се договорио нови споразум о фитосанитарној заштити и додао да се држава бори против свих који се у Србији баве реекспортом пољопривредних производа у Русију. "Србија годишње извози више од 200.000 тона јабуке Русији, а вредност те јабуке је два или три пута већа него када је извозимо у ЕУ", казао је Недимовић новинарима и додао да са руском надлежном комисијом има стални контакт. Истакао је да Србија задаје велике тешкоће свима који се код нас баве реекспортом и да је у једном месецу крајем прошле године ухапшено више од 60 особа.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јануар 2019 >
по ут ср че пе су не
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31