gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Bilateralni odnosi sa stranim zemljama Bilateralni odnosi sa stranim zemljama

Bilateralni odnosi sa stranim državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Argentina
+ larger fontnormal font- Smaller font
Zvaničan naziv: REPUBLIKA  ARGENTINA
Državno uređenje: republika predsedničkog tipa
Šef države: Maurisio Makri (Mauricio Macri)
Ministar inostranih poslova: Horhe Marselo Fauri (Jorge Marcelo Faurie)
Diplomatski odnosi uspostavljeni: 1928. godine


Politički odnosi:

Posete

  • Prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Republiku Argentinu od 21. do 23. novembra 2017. godine povodom otvaranja Trga Republike Srbije u Buenos Ajresu. Tom prilikom se susreo sa potpredsednicom Gabrijelom Mićeti i ministrom inostranih poslova Horheom Marselom Forijom.
  • U Buenos Ajresu je 11. oktobra 2016. godine održan sastanak bilateralnih političkih konsultacija između MIP Srbije i Argentine, na nivou pomoćnika ministara. Srpsku delegaciju je predvodio tadašnji PMSP za bilateralnu saradnju ambasador Goran Aleksić, a argentinsku podsekretar za inostrane odnose ambasador Gustavo Zlauvinen.
  • Tadašnji PR Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je 10. decembra 2015. godine svečanosti prenosa predsedničke vlasti u Argentini, kojom prilikom se susreo sa predsednikom Maurisijom Makrijem, potpredsednicom Gabrijelom Mićeti i tadašnje MIP Suzanom Malkorom.
  • PPV i MSP Srbije Ivica Dačić  boravio je 25-26. novembra 2014. godine u zvaničnoj poseti Argentini, kojom prilikom se susreo sa tadašnjim potpredsednikom Argentine Amadom Buduom, šefom Kabineta ministara Horheom Kapitanićem, tadašnjim MIP Ektorom Timermanom i predsednikom Odbora za inostrane poslove i vere Poslaničkog doma Giljermom Karmonom. Tokom posete je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i prosvete, kao i Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji.
  • Tadašnji MSP V. Jeremić posetio je Argentinu juna 2012. godine. Prethodna poseta tadašnjeg MSP Jeremića Buenos Ajresu realizovana je aprila 2008. godine. 


Ekonomski odnosi:

Vrednost našeg izvoza u Argentinu u 2017. godini iznosila je 3,94 miliona evra, a uvoza 27,85 miliona evra.

Bilateralni ugovori: 

Prilikom posete PPV i MSP I. Dačića Argentini u novembru 2014. godine potpisani su Sporazum o saradnji u oblasti kulture i prosvete i Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji. 


(Poslednje ažurirano petak, 30. novembar 2018.)