gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Билатерални односи са страним земљама Билатерални односи са страним земљама

Билатерални односи са страним државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Аустралија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Званичан назив: KOМОНВЕЛТ АУСТРАЛИЈА
Државно уређење: уставна монархија
Шеф државе: Британска краљица Елизабета II, коју на федералном нивоу представља генерални гувернер Аустралије Давид Хрли (David HURLEY)
Премијер: Скот Морисон (Scott MORRISON)
Министар иностраних послова: Марис Пејн (Morise PAYNE)
Дипломатски односи успостављени: 1966. године


Политички односи:

Посете

МИП Аустралије Џули Бишоп посетила је Р. Србију 13-14. јула 2017. када су реализовани сусрети са ПВ Р. Србије Аном Брнабић и ППВ и МСП РС И. Дачићем, министром рударства и енергетике РС А. Антићем, као и представницима компанија, невладиних организација и истраживачима археолошког пројекта „Глац".

Министaр Аустралије за међународни развој и сенатор Кончита Фиераванти Велс, боравила је у посети РС 3. марта 2017. када је имала сусрет са ППВ и МСП И. Дачићем.

К. Мекги, помоћник секретара МИП Аустралије, боравио је у РС у мају 2016.

Аустралијска делегација на челу са амбасадором П. Волкотом, задуженим за питања заштите животне средине посетила је Р. Србију у мају 2015. када је реализован сусрет са ППВ и МСП РС И. Дачићем.

ППВ и МСП РС И. Дачић се сусрео са МИП Аустралије Џ. Бишоп на маргинама 72. заседања ГС УН 21. септембра 2017.

ППВ и МСП И. Дачић се састао са МИП Аустралије Џ. Бишоп и током одржавања Глобалне конференције о сајбер простору у Хагу у априлу 2015.

Билатералнe политичкe консултацијe на нивоу ПМСП одржане су 5. маја 2017. у Канбери.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања З. Милошевић посетио је Аустралију у септембру 2015. када је потписан Споразум о социјалном осигурању.

Економски односи:

Укупна робна размена у 2016. износила је 15,6 милиона ЕУР, док је у 2015. износила 11,6 милиона евра.

Укупна робна размена у 2017. је износила 16,2 милиона евра, уз наш извоз од 10,3 милиона евра и увоз из Аустралије од 5,9 милиона евра. У 2016. робна размена је износила 15,6 милиона ЕУР.

Билатерални уговори