gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
среда, 02. новембар 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Берлински процес
+ larger fontnormal font- Smaller font
На иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, председници влада, министри спољних послова и министри економије Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Косова*, Македоније, Црне Горе, Србије, Словеније, Аустрије, Француске, као и представници Европске комисије, састали су се 28. августа 2014. године у Берлину, на Самиту посвећеног западном Балкану,  чији је основни циљ био постизање заједничког договора о јачању регионалне сарадње на западном Балкану и утврђивање четворогодишњег оквира (2014-2018. година) за решавање преосталих отворених питања у региону.

Конференција је резултирала Декларацијом председавајућег у којој су детаљно елаборирани циљеви у вези са темама о којима је разговорано. Један од кључних акцената „Берлинске конференције" је да циљеве треба реализовати путем јасно утврђених регионалних пројеката, који би били реализовани у прецизираним временским роковима а уз финансијску помоћ Европске комисије и држава чланица ЕУ. Успостављањем „Берлинског процесa", демонстриранаje снажна политичка подршка европској перспективи западног Балкана, што је креирало позитиван моментум за јачање сарадње у овом региону.

Убрзо након „Берлинске конференције" учеснице са западног Балкана показале су тенденцију за окупљањем у формату „ЗБ6" уз помоћ Европске комисије. У овом формату одржани су: Неформални састанак министара спољних послова и економије „ЗБ6" на маргинама 69. заседања ГС УН у Њујорку 23. септембра 2014 године, Конференција о западном Балкану у формату „ЗБ6" у Београду 23. октобра 2014. године, под називом: „Економско управљање и повезаност; Министарски састанак „ЗБ6" у Приштини, 25. марта, 2015. године; Радни састанак министара транспорта „Западнобалканске шесторке", одржан у Риги 24. јуна 2015. године.Широк опсег тема које су дебатоване показао је да „Западнобалканска шесторка" као неформални формат има „додатну вредност" за регион, како у политичком, тако и у економском смислу.

На Самиту о западном Балкану који је одржан у Бечу 27. августа 2015. године усвојена је Декларација председавајућег која садржи констатације и смернице за даље активности учесница „Берлинског процеса", посебно учесница „ЗБ6", на плану европских интеграција, регионалне сарадње и решавања преосталих отворених билатералних питања на западном Балкану, владавине права и доброг управљања, борбе против свих облика екстремизма и радикализма, миграција, економског напретка и повезивања, тржишног повезивања и јачања економских иницијатива, активности на плану повезивања младих и образовања, као и у области цивилног друштва.

Трећи Самит о западном Балкану у оквиру ,,Берлинског процеса" одржан је 04. јула 2016. године у Паризу. Самит је окончан „Декларацијом председавајућег" , у којој је наглашено да су претходни самити о западном Балкану довели до напретка у областима попут сарадње младих и повезивања у секторима саобраћаја и енергетике. Посебно је акцентирано да је европски континент изложен безбедносним изазовима без преседана, попут терористичких напада великих размера. Детаљно су изнети ставови по питању будућности западног Балкана у европским интеграцијама, повезивања и трговине, сарадње младих и решавању текућих изазова, попут питања миграција, борбе против тероризма и радикализма.

Премијери „Зб6" су на Самиту у Паризу потписали Споразум о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих на ЗБ.

Више информација о Регионалној канцеларији за сарадњу младих доступно је на сајту https://rycowesternbalkans.org/.