gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
среда, 02. новембар 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Стратегија ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR)
+ larger fontnormal font- Smaller font
EUSAIR (Стратегија) је усвојена на међународној конференцији у Бриселу, 18. новембра 2014. године, за време мандата претходне ЕК, а током италијанског председавања ЕУ.

EUSAIR чине исте земље чланице као и Јадранско-јонску иницијативу: Албанија, БиХ, Хрватска, Грчка, Италија, Словенија, Црна Гора и Србија. Као и у Иницијативи и у овом случају је географски принцип узет као основ за чланство – чланице су државе које излазе на Јадранско или на Јонско море. Србија је чланица по принципу међународног права, као сукцесор СЦГ.

Стратегија ЕУ за Јадранско-јонски регион је фокусирана на 4 тематска стуба:

1.      Плави раст

2.      Повезивање региона

3.      Квалитет животне средине

4.      Одрживи туризам

Србија је прихватила предлог Италије да, заједно са њом, буде координатор стуба бр. 2, „Повезивање региона". Специфичност целокупног другог стуба Стратегије, је у томе што због своје тематске сложености други стуб има две под-области: Саобраћај и Енергетику.

На састанку Министарског савета Јадранско-јонске иницијативе и министара земаља обухваћених Стратегијом ЕУ за Јадранско-јонски регион, који је одржан 12. маја 2016. у Дубровнику, усвојена је ,,Дубровачка декларација" у којој се  указује на значај учешће земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у овој макро-регионалној стратегији у правцу динамизације процеса приступања ових земаља Европској унији.

Презентација EUSAIR је доступна на интернет линку www.adriatic-ionian.eu.

На предлог Министарства спољних послова, које је главни носилац активности у вези Стратегије ЕУ за јадранско-јонски регион у Републици Србији, Одлуком Владе Републике Србије од 07. децембра 2014. године, формирана је Радна група за сарадњу са ЕУ у Јадранско–јонском региону.

Национални ко-координатори Републике Србије за EUSAIR су:
за спољно-политички део Стратегије
Павле Јанковић,
начелник Одељења за регионалне иницијативе Сектора за ЕУ, МСП
контакт: 011-3068722, Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

за део Стратегије који се тиче европских фондова
Ана Илић,
заменик директора КЕИ, координатор за фондове ЕУ