gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
среда, 07. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Регионална иницијатива за миграције, азил и избеглице (MARRI )
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иницијатива MARRI је настала током 2003. године спајањем Иницијативе о миграцијама и азилу (MAI) и Иницијативе о регионалном повратку расељених лица (RRI) - обе креиране у оквиру Пакта стабилности у ЈИЕ. Земље чланице ове иницијативе су: Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и Србија.

MARRI је основан у складу с основним смерницама концепта регионалног власништва, чиме се доказује способност наведених земаља да самостално сарађују и усклађују сопствене политике у веома важним сегментима евро- интеграција, миграцијама, азилу, избеглицама, тј. да у тим областима достигну европске стандарде.

Највише тело Иницијативе је Регионални форум који даје политичку подршку за рад иницијативе и у његовом раду учествују министри и високи представници задужени за питања азила, миграција, управљање границама, визни режим и повратак расељених лица. Форум служи за размену информација, искустава и доношење одлука од заједничког интереса земаља чланица. Подршку Регионалном форуму обезбеђује Регионални центар MARRI у Скопљу који служи као канцеларија за везу кроз коју се у пракси спроводе одлуке Форума. Центар такође логистички подржава контакте између председавајућег Регионалног форума и држава чланица MARRI. Актуелни директор Регионалног центра MARRI у Скопљу је Трпе Стојановски. Чланови Регионалног комитета су представници министарстава спољних послова земаља чланица MARRI. Институција Регионалног комитета је предвиђена у Статуту MARRI (члан 13). Регионални комитет има задатак да одређује смернице рада иницијативе MARRI, координира активности, као и да предлаже начине реализације идеја и пројеката у оквиру MARRI. Састаје се најмање два пута годишње, по правилу уочи одржавања Регионалног форума.

Предност учешћа у иницијативи MARRI је, пре свега, могућност да наше надлежне институције остваре директну комуникацију са партнерима у региону, међународним организацијама које се баве миграцијама (IOM, UNHCR) и ЕУ, те на тај начин не само стичу нова, неопходна искуства, него и продубљују сарадњу у областима од битне важности за стабилност региона.

Р. Србија је председавала иницијативом MARRI 2011/2012. г.

За детаљније информације погледати www.marri-rc.org.