gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Regionalni savet za saradnju (RSS)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Osnivanjem Regionalnog saveta za saradnju (RSS) februara 2008. godine (Zajednička deklaracija o uspostavljanju RSS), oformljena je „struktura" regionalne saradnje u JIE. RSS je funkcionalno povezan sa Procesom saradnje u JIE i predstavlja njegovu institucionalno – logističku podršku, kroz rad Sekretarijata RSS i generalnog sekretara. Pri tome, Proces saradnje u JIE je fokusiran na političku, a RSS na sektorsku saradnju u regionu.

Učesnice RSS su: 12 zemalja učesnica Procesa saradnje u JIE (Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Slovenija, BJR Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora),  Kosovo1, Trojka EU (Sekretarijat Saveta EU, EK, predsedavajuća zemlja EU), kao i zemlje i institucije koje kroz donacije i podršku aktivno podržavaju proces regionalne saradnje u JIE (ukupno 46 učesnica).

Sedište Sekretarijata je u Sarajevu. Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju je gospodin Goran Svilanović.

Sekretarijat RSS ima Kancelariju za vezu sa EU u Briselu. Operativno telo je Komitet RSS (RCC Board), a čine ga nacionalni koordinatori i institucije koje finansiraju Sekretarijat RSS. Komitet RSS se sastaje tri puta godišnje.

Osnovni zadaci RSS su: razvijanje regionalne saradnje kroz šest prioritetnih oblasti (ekonomski i socijalni razvoj, energetika i infrastruktura, pravosuđe i unutrašnji poslovi, bezbednost, jačanje ljudskog potencijala, parlamentarna saradnja) i identifikovanje projekata od zajedničkog interesa za države regiona i njihovo povezivanje sa planovima Komisije EU, posebno u programiranju višekorisničke komponente instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), kao glavnog okvira za delovanje RCC.

Internet prezentacija RSS je dostupna na sajtu www.rcc.int.

Nacionalni koordinator Republike Srbije za regionalni savet za saradnju :
Pavle Janković,
načelnik Odeljenja za Regionalne inicijative Sektora za EU, MSP 
kontakt: 011-3068722,  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
______________________________
1 This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR 1244 and ICJ Advisory opinion on the Kosovo declaration of independence.