gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja
sreda, 07. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Komunitarni programi
+ larger fontnormal font- Smaller font
Komunitarni programi Učešćem u komunitarnim programima, koji predstavljaju važan instrument politike proširenja Evropske unije, Republika Srbija izgrađuje i poboljšava tehničke i amdinistrativne kapacitete kako bi se pripremila za članstvo u Evropskoj uniji i omogućila primenu sektorskih politika EU.

U prethodnom budzetskom periodu Evropske unije (2007–2013), Srbija je učestvovala u većem broju programa EU, a Švedska agencija za razvojnu pomoć SIDA obavila je evaluaciju učešća Srbije u ovim programima. U novom budzetskom periodu Evropske unije (2014 – 2020), Srbija je nastavila učešće u komunitarnim programima.

Republika Srbija je aktivno učestvovala u sledećim komunitarnim programima u budzetskom periodu 2007– 2013. godine:

Prema informacijama Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), u Srbiji je u navedenom periodu iz programa EU finansirano 700 projektnih predloga, a ukupna vrednost projekata u kojima su glavni nosioci bile naše institucije iznosi 84,5 miliona evra. Prema procenama, ukupna finansijska dobit od učešća Srbije u EU programima iznosi najmanje 65,2 miliona evra. Korisnici EU programa u ovom periodu bili su mladi, studenti, naučnici, centri za mlade, pozorišta, univerziteti, fakulteti, škole, naučni instituti, bolnice, biblioteke, regionalne agencije za razvoj, organi lokalne samouprave, NVO, mala i srednja preduzeća, javna i privatna preduzeća, ministarstva i zaposleni u poreskoj i carinskoj upravi.

U novom budzetskom periodu Evropske unije (2014 – 2020), Srbija je otpočela učešće u sledećim komunitarnim programima:
Srbija je takođe iskazala interesovanje ili se nalazi u različitim fazama pregovanja učešća i u drugim komunitarnim programima: Carine 2020 (Customs 2020), Fiskalis 2020 (Fiscalis 2020), Program za konkurentost malih i srednjih preduzeća (COSME), Program za zapošljavanje i socijalne inovacije (Employment and Social Innovation – EaSI).