gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Teme
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
VANREDNO STANjE: PRELAZAK GRANICE
+ larger fontnormal font- Smaller font
20.03.2020.
Svi granični prelazi za putnike u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Republici Srbiji zatvoreni su od danas u 8 časova.

U skladu sa ovom odlukom, na teritoriju naše zemlje mogu da uđu samo transportni kamioni.

19.03.2020
.
Vlada Republike Srbije donela je 19. marta nove odluke u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka da se međunarodni putnički avio-saobraćaj sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu obustavlja do daljeg.

15.03.2020.
Na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja donete u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 15.marta 2020.godine, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane.
Ova mera se ne primenjuje na strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, kao i na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija i članove njihovih porodica.

Državljani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.
U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije, režim privremene zabrane ulaska u Republiku Srbiju se ne odnosi i na:

  • posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, boravak se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
  • posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe. U slučaju nizvodne plovidbe, boravak u vodama Republike Srbije se ograničava na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
  • vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
  • posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;
  • lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Republiku Srbiju od radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
  • humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.

Informacija o graničnim prelazima koji su privremeno zatvoreni se može naći ovde.

Podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji redovno se ažuriraju na referentnom sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije.

Korisne savete i preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije možete naći ovde.