Selaković: Kroz jačanje ekonomske saradnje do boljih odnosa u regionu

06. Nov 2020.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je, u razgovoru sa ministarkom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, rekao da je Srbija dosledno opredeljena za jačanje regionalne saradnje, što uključuje i realizaciju inicijative „mini šengen".

 

Selaković je, tokom susreta koji je upriličen u Antaliji, na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), konstatovao da bi se zajedničkim ekonomskim razvojem relaksiralo i rešavanje političkih pitanja u regionu.

Srbija je, kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, prema rečima šefa srpske diplomatije, zainteresovana za jačanje mira i stabilnosti u regionu i ekonomskog razvoja ovog dela Evrope.

Sagovornici su konstatovali da se mora pronaći snage za prevazilaženje nesuglasica iz prošlosti i veću okrenutost budućnosti, kao i intenzivniju saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima. Ministar Selaković je izrazio nadu da će inicijativa „mini šengen" uskoro profunkionisati u punom formatu.

Na sastanku je bilo reči i o otvaranju Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, a ministri Selaković i Turković razmenili su pozive za zvanične posete u narednom periodu.