Kozarev na sastanku sa ambasadorom Italije

05. jun 2024.
Generalni sekretar Dušan Kozarev razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem. Tom prilikom, potvrđeni su dugogodišnji dobri bilateralni odnosi dve zemlje.

Sagovornici su naveli da Srbija i Italije ne gaje samo dobre političke veze, već da je saradnja prisutna u svim oblastima, posebno u domenu ekonomske i kulturne saradnje. Iako u nekim slučajevima Srbija i Italija ne dele iste stavove, to nije i ne treba da bude prepreka partnerskim odnosima, kao i unapređenju saradnje između dve države, ocenili su Kozarev i Gori.

Kozarev je istakao da je saradnju između dva ministarstva moguće dodatno unaprediti kroz neposredan kontakt generalnih sekretarijata, čime bi se intenzivirao rad na operativnom nivou. Naveo je da su generalni sekretarijati centralni organi u ministarstvima spoljnih poslova, koji dogovorene strategije konkretizuju i sprovode u delo.

Uzimajući u obzir da se ove godine obeležava 145 godina diplomatskih odnosa, kao i 15 godina od potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu između dve države, Kozarev i Gori su se saglasili da Srbija i Italije kroz zajedničku organizaciju raznih manifestacija i događaja tokom 2024. godine treba da obeleže ovako velike i bitne godišnjice.

Konačno, Kozarev i Gori su istakli uverenje da će uskoro doći do susreta dva ministra spoljnih poslova, kao i drugih poseta na visokom nivou.