Saopštenje ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića

06. okt 2022.
Evroposlanica Viola fon Kramon je u svom najnovijem napadu na Srbiju razotkrila sav besmisao politike pritisaka i kažnjavanja naše zemlje, koja bi, prema rečima evroposlanice, mogla da bude "kolateral" zbog svoje neutralne pozicije.

Samo ekstremistima može da smeta nečija neutralnost, a reč "kolateral", kojom su politički oci gospođe Fon Kramon nazivali ubijene srpske civile tokom agresije NATO na našu zemlju ponovo se zloslutno unosi u evropski politički vokabular.    

Podsećam da se čak i u Drugom svetskom ratu neutralnost država poštovala i da su oni koji su odabrali da se ne mešaju u sukobe velikih bili pošteđeni pritisaka i sankcija.

Tako je, recimo, država iz koje dolazi evroposlanica Viola fon Kramon poštovala neutralnost Švedske, Španije i Švajcarske.

I tu je naravno bilo izuzetaka, jer vojska države iz koje dolazi poslanica Fon Kramon je bombardovala Beograd, nakon što su se njegovi građani usudili da izraze svoja slobodarska osećanja i antifašističke stavove.

Građani Srbije su i danas jednako slobodarski i antifašistički opredeljeni, i ako zbog toga treba da budu kažnjeni neka gospođa Fon Kramon i njeni istomišljenici budu barem toliko pošteni i kažu da je to razlog zbog kojeg će energenti za njih biti skuplji nego za ostale Evropljane.  

Srbija jeste neutralna i slobodarska, i time se ponosi, ali Viola fon Kramon nije neutralna, ni kada lobira za albanske separatiste na Kosovu i Metohiji, ni kada pokušava da namerno ciničnim i provokativnim vokabularom vređa građane ove zemlje i zagovara uvođenje sankcija Srbiji.