Starović: Predsednik Vučić će u Pragu braniti vitalne nacionalne interese Srbije

06. okt 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je jako važno što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati prvom sastanku Evropske političke zajednice u Pragu, jer je reč o važnoj platformi za panevropski politički dijalog nastaloj na ideji francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da ostaje da se vidi kakvu će formu dobiti ta inicijativa i kako će se razvijati u budućnosti, i naveo da je jasno da to neće biti nova međunarodna organizacija i da neće dolaziti do preklapanja sa nadležnostima Saveta Evrope ili OEBS.

„Govorimo o širokoj političkoj platformi, i jako je važno što će prisustvovati predsednik Vučić. Kada govorimo o takvim veoma visokim političkim formatima, važi formula po kojoj je važno biti za stolom jer ukoliko niste za stolom, onda se negde nađete na meniju. Bolje biti strana koja razgovara nego neko ko je puki objekat i o kome se razgovara“, naveo je Starović.

Državni sekretar MSP je rekao da nema nikakve sumnje da će predsednik Vučić biti izložen pritiscima tokom današnjeg dana, kao što je bio i prethodnih meseci, povodom pozicioniranja Srbije prema sankcijama Rusiji.

„Poziciniranje Srbije neće biti formalno tačka dnevnog reda ali biće izražena želja za postizanje punog panevropskog političkog jedinstva“, rekao je Starović, i naveo da je naš pristup usaglašen sa državama članicama EU kada je reč o jasnoj osudi ruske invazije i podršci Ukrajini.

Prema njegovim rečima, ono gde postoji problem i zbog čega ćemo biti izloženi velikim pritiscima jeste to što ne želimo da se ponašamo kao strana u sukobu i ne želimo da uvodimo režim sankcija Rusiji.

Starović je naveo da će predsednik Vučić u Pragu učestvovati na važnom okruglom stolu posvećenom energetskoj situaciji, ali da će Samit u Pragu biti i prilika za čitav niz važnih bilateralnih susreta.

Povodom jučerašnje diskusije na Komitetu ministara Saveta Evrope, Starović je rekao da je to bio veoma važan dan u Strazburu za koji smo se pripremali dugo vremena.

„Ono što vidimo kao ishod jeste mala diplomatska pobeda Srbije. Juče je otpočela rasprava o zahtevu Prištine za sticanje članstva u SE, ali ono što smo mi uspeli da postignemo jeste da se izbegne bilo kakvo izjašnjavanje Komiteta ministara SE. Uprkos želji Prištine i velikih moćnih međunarodnih sponzora nije otpočela procedura prijema u članstvo. Nema prostora za velike slavodobitne tonove, nema prostora za opuštanje s obzirom na to da se može desiti u naredom periodu da se ta rasprava nastavi i da dođe do tog izjašnjavanja. Naš argument koji su države članice SE i uvažile jeste da je poslednje što je potrebno SE u ovom momentu još jedan prikaz nejedinstva“, naveo je Starović.

Bez obzira što Priština i njeni međunarodni sponzori računaju da je matematika za njih u SE povoljna i da bi mogli da ostvare nužnu dvotrećinsku većinu, naš argument je, prema njegovim rečima, da bi svako izjašnjavanje i preglasavanje iznova pokazalo da je SE u krizi, odnosno da ne postoji adekvatan stepen jedinstva.

„I to je argument koji se dosta snažno juče čuo i koji su mnoge države, među njima mnoge koji su priznavači jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, ipak negde uvažile i na taj način smo uspeli da odložimo raspravu“, rekao je Starović.

Kako je naveo, procedura u SE je veoma komplikovana, može da traje i dve, tri godine, a za nas je bitno što ona nije čak ni otpočela u slučaju zahteva Prištine.

„Uspeli smo to da zaustavimo u ovom momentu. Brojni su argumenti na našoj strani, počevši od prikaza nejednistva u SE koje bismo imali u slučaju preglasavanja i činjenice da bi prijem Prištine predstavljao primer kršenja statuta organizacije koji predviđa da članice SE mogu biti samo države članice UN, što Priština svakako nije. Mala diplomatska pobeda ali tek jedna stepenica u dugotrajnoj borbi koja nas očekuje u toj važnoj organizaciji“, naveo je Starović.