Bern: Ambasador Bradić na sajmu srpskih vina i rakije u Cirihu

07. jun 2024.
U Cirihu je organizovan prvi sajam srpskih vina i rakije pod nazivom „Serbian Wine Expo 2024“, na kojem je svoje proizvode predstavilo skoro 30 vinarija i destilerija iz Republike Srbije i Republike Srpske.

Na otvaranju manifestacije gostima se obratio ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić, naglasivši da Srbija predstavlja svetsku velesilu u proizvodnji šljive, koja raspolaže sa oko 42 miliona stabala te voćke, što je posle Kine i Rumunije svrstava na treću poziciju u svetu. Dodao je da Srbija, uprkos vrlo impresivnoj proizvodnji šljiva i rakije, u Švajcarsku najviše izvozi usluge u sektoru IKT, u čemu ostvaruje značajan suficit. 

Zahvaljujući inicijatorima i organizatorima sajma – Udruženju srpskih privrednika Švajcarske i nekolicini srpskih uvoznika – na uloženom trudu i angažovanju, ambasador Bradić je izrazio nadu da će kroz ovakve i slične manifestacije u budućnosti još veći broj  proizvođača iz Srbije i Republike Srpske moći da plasira svoje artikle i time doprinese povećanju robne razmene sa Švajcarskom.   

Vlasnici švajcarskih uvoznih firmi, hotelijeri i restorateri, kao i brojni pripadnici dijaspore mogli su da tokom sajma ostvare brojne kontakte, degustiraju vrhunske srpske proizvode i da se podrobnije informišu o načinu gajenja vinove loze i drugog voća, tehnologiji prerade, kao i regionima iz kojih dolaze vina i rakije.