Берн: Амбасадор Брадић на сајму српских вина и ракије у Цириху

07. јун 2024.
У Цириху је организован први сајам српских вина и ракије под називом „Serbian Wine Expo 2024“, на којем је своје производе представило скоро 30 винарија и дестилерија из Републике Србије и Републике Српске.

На отварању манифестације гостима се обратио амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић, нагласивши да Србија представља светску велесилу у производњи шљиве, која располаже са око 42 милиона стабала те воћке, што је после Кине и Румуније сврстава на трећу позицију у свету. Додао је да Србија, упркос врло импресивној производњи шљива и ракије, у Швајцарску највише извози услуге у сектору ИКТ, у чему остварује значајан суфицит. 

Захваљујући иницијаторима и организаторима сајма – Удружењу српских привредника Швајцарске и неколицини српских увозника – на уложеном труду и ангажовању, амбасадор Брадић је изразио наду да ће кроз овакве и сличне манифестације у будућности још већи број  произвођача из Србије и Републике Српске моћи да пласира своје артикле и тиме допринесе повећању робне размене са Швајцарском.   

Власници швајцарских увозних фирми, хотелијери и ресторатери, као и бројни припадници дијаспоре могли су да током сајма остваре бројне контакте, дегустирају врхунске српске производе и да се подробније информишу о начину гајења винове лозе и другог воћа, технологији прераде, као и регионима из којих долазе вина и ракије.