Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira i zaštitu srpskih interesa

19. Apr 2021.
Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić kazao je da je potpisivanje Briselskog sporazuma omogućilo godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i koja se zalaže za postizanje pravednog kompromisnog rešenja, koje neće podrazumevati gaženje nacionalnih interesa.

Ambasador Đurić, donedavni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je da je Briselski sporazum bedem za zaštitu mira i srpskih interesa na KiM i glavni argument srpske strane u nastojanjima da obezbedi trajnu stabilnost i trajni mir.  

Đurić  za Tanjug podseća da je Srbija tog aprila 2013. godine donela dve strateške odluke koje su izdržale probu vremena, iako nisu bile nimalo lake.

Đurić je naveo da je prva bila da se odbiju nepovoljni zahtevi izneti pred srpsku stranu po kojima je Srbija bez ikakve protivusluge za srpski narod na KiM trebalo da prihvati članstvo tzv. Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama, a koja nije bila nimalo laka za državnu delegaciju na čelu sa Aleksandrom Vučićem

On podseća da je Srbija u tom trenutku bila neuporedivo ekonomski, vojno i spoljnopolitički slabija i u gorem položaju nego danas.

Đurić je istakao da odbijanje ultimativnih zahteva u takvim okolnostima nije bilo nimalo jednostavno, posebno imajući u vidu pritiske koji su bili i lične prirode i uključivali su neku vrstu implicitnih pretnji i pritisaka na najviše predstavnike države.

On navodi da je i sama činjenica da je šef državne delegacije - predsednik Vučić imao i kako naglašava, „političkog karaktera i kuraži“ da takve zahteve ne prihvati, dovela do toga da su nekoliko nedelja kasnije pred srpsku stranu izneti znatno povoljniji uslovi.

Prema njegovim rečima, oni su podrazumevali politički dogovor, sa Zajednicom srpskih opština u centru takvog dogovora, i bez članstva tzv. Kosova u UN i ta druga odluka da se ovakav znatno povoljniji strateški dogovor prihvati pokazala se, kaže Đurić, ispravnom.

„O njenoj težini svedoči činjenica da su zbog te političke odluke vođene višegodišnje propagandne hajke, kako dela domaće javnosti  tako i Prištine koja je sam koncept Zajednice srpskih opština nastojala da demonizuje i prikaže  katastrofalnim po interese albanskog naroda“, kazao je Đurić.

On podseća da je i Dejtonski sporazum bio meta meta žestokih pritisaka 1995. godine kada je zaključen, iako je u BiH doneo mir.

„Tako danas mi, osam godina nakon Briselskog sporazuma, možemo da kažemo da on predstavlja bedem za zaštitu mira, ali i srpskih interesa na KiM i da je danas sa ZSO kao kičmom, glavni argument srpske strane u nastojanjima da obezbedi trajnu stabilnost i trajni mir“, kaže Đurić.

Tih osam godina mira i stabilnosti, kako kaže, pružilo je priliku Srbiji  da se oporavi od geopolitičke katastrofe koju smo doživeli raspadom zemlje.

„Osam godina razvoja dovelo je do Srbije koja je ekonomski, vojno i spoljnopolitički znatno ojačana i koja sa novim samopouzdanjem zastupa i brani, kako interese u vezi sa KiM, tako i po svim ostalim pitanjima“, ističe Đurić.

Prema njegovim rečima, taj period omogućio nam je i da sa onima koji tradicionalno nisu podržavali našu poziciju kada je reč o Kosovu i Metohiji počnemo da gradimo pragmatične odnose čiji je cilj, da se ojača stabilnost, i otvori čitav region.

On zaključuje da danas uz zalaganje za nastavak rada na izgradnji mira i stabilnosti leži jedan od značajnijh spoljnopolitičkih resursa Srbije.

Izvor: Tanjug