Ђурић: Бриселски споразум омогућио године мира и заштиту српских интереса

19. апр 2021.
Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић казао је да је потписивање Бриселског споразума омогућило године мира и стабилности у којима је Србија изградила бренд државе која снажно заступа интересе српског народа на Kосову и Метохији и која се залаже за постизање праведног компромисног решења, које неће подразумевати гажење националних интереса.

Амбасадор Ђурић, донедавни директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, рекао је да је Бриселски споразум бедем за заштиту мира и српских интереса на KиМ и главни аргумент српске стране у настојањима да обезбеди трајну стабилност и трајни мир.  

Ђурић  за Танјуг подсећа да је Србија тог априла 2013. године донела две стратешке одлуке које су издржале пробу времена, иако нису биле нимало лаке.

Ђурић је навео да је прва била да се одбију неповољни захтеви изнети пред српску страну по којима је Србија без икакве противуслуге за српски народ на KиМ требало да прихвати чланство тзв. Kосова у УН и другим међународним организацијама, а која није била нимало лака за државну делегацију на челу са Александром Вучићем

Он подсећа да је Србија у том тренутку била неупоредиво економски, војно и спољнополитички слабија и у горем положају него данас.

Ђурић је истакао да одбијање ултимативних захтева у таквим околностима није било нимало једноставно, посебно имајући у виду притиске који су били и личне природе и укључивали су неку врсту имплицитних претњи и притисака на највише представнике државе.

Он наводи да је и сама чињеница да је шеф државне делегације - председник Вучић имао и како наглашава, „политичког карактера и куражи“ да такве захтеве не прихвати, довела до тога да су неколико недеља касније пред српску страну изнети знатно повољнији услови.

Према његовим речима, они су подразумевали политички договор, са Заједницом српских општина у центру таквог договора, и без чланства тзв. Kосова у УН и та друга одлука да се овакав знатно повољнији стратешки договор прихвати показала се, каже Ђурић, исправном.

„О њеној тежини сведочи чињеница да су због те политичке одлуке вођене вишегодишње пропагандне хајке, како дела домаће јавности  тако и Приштине која је сам концепт Заједнице српских општина настојала да демонизује и прикаже  катастрофалним по интересе албанског народа“, казао је Ђурић.

Он подсећа да је и Дејтонски споразум био мета мета жестоких притисака 1995. године када је закључен, иако је у БиХ донео мир.

„Тако данас ми, осам година након Бриселског споразума, можемо да кажемо да он представља бедем за заштиту мира, али и српских интереса на KиМ и да је данас са ЗСО као кичмом, главни аргумент српске стране у настојањима да обезбеди трајну стабилност и трајни мир“, каже Ђурић.

Тих осам година мира и стабилности, како каже, пружило је прилику Србији  да се опорави од геополитичке катастрофе коју смо доживели распадом земље.

„Осам година развоја довело је до Србије која је економски, војно и спољнополитички знатно ојачана и која са новим самопоуздањем заступа и брани, како интересе у вези са KиМ, тако и по свим осталим питањима“, истиче Ђурић.

Према његовим речима, тај период омогућио нам је и да са онима који традиционално нису подржавали нашу позицију када је реч о Kосову и Метохији почнемо да градимо прагматичне односе чији је циљ, да се ојача стабилност, и отвори читав регион.

Он закључује да данас уз залагање за наставак рада на изградњи мира и стабилности лежи један од значајнијх спољнополитичких ресурса Србије.

Извор: Танјуг