Selaković: Srbija ponosna na izvanredne odnose sa Kinom

30. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo.

Ministar Selaković je rekao da je Srbija u potpunosti posvećena daljem unapređenju i jačanju političkih odnosa kroz susrete na visokom i najvišem nivou i učvršćivanje svih vidova saradnje sa Kinom.

I ovom prilikom ministar je istakao da je Srbija ponosna na izvanredne odnose, sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo naše dve zemlje, koji su na najvišem nivou u istoriji.

Prenevši pozdrave predsednika Aleksandra Vučića kineskom kolegi Si Đinpingu, Selaković je izrazio nadu da ćemo u skorijoj budućnosti ponovo biti u prilici da predsednika Kine ugostimo u zvaničnoj poseti Srbiji.

Ministar Selaković je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja direktne avio-linije kineske kompanije „Hainan Erlans“ između Beograda i Pekinga, izrazivši uverenje da će to dodatno približiti naša dva naroda i osnažiti saradnju poslovnih zajednica.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje direktne avio-linije, koje je rezultat dogovora predsednika Srbije i Kine, predstavlja još jednu čvrstu potvrdu njihovih bliskih odnosa, prijateljstva i odlične saradnje, naglasivši da se očekuje da će između naše dve zemlje u najskorije vreme biti uspostavljen i direktan let kompanije „Er Srbija“.

Šef srpske diplomatije još jednom je izrazio zahvalnost zbog podrške Kine našim pozicijama po pitanju Kosova i Metohije, i potvrdio doslednu podršku Srbije politici „jedne Kine“ i principu „jedna zemlja, dva sistema“, kao i borbi Kine protiv separatizma.

Ministar je posebno naglasio značaj iznošenja pozicija Kine pred Savetom bezbednosti UN, gde dosledno, kada se razmatraju izveštaji o radu UNMIK-a, insistira na poštovanju međunarodnog prava i podržava pozicije Srbije. 

Takođe, upoznao je ambasadorku sa nizom jednostranih poteza Prištine koji prete da destabilizuju situaciju na terenu, istakavaši da je Srbija posvećena miru i političkoj stabilnosti u regionu.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i zbog saradnje dva ministarstva spoljnih poslova i uverenje da će inovirani Protokol o saradnji, potpisan tokom posete ministra Vang Jia u oktobru prošle godine, doprineti, ne samo boljoj saradnji dva ministarstva, već i intenziviranju ukupnih odnosa dve zemlje.

Šef srpske diplomatije posebno se osvrnuo na značaj daljeg unapređenja ekonomske saradnje, podsetivši na činjenicu da je Kina postala drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije i da su od pet najvećih srpskih izvoznika u 2021. godini čak tri kompanije u vlasništvu kineskih investitora.

S tim u vezi, izrazio je nadu da će sporazum o slobodnoj trgovini, iniciran u razgovoru dva predsednika u februaru ove godine, biti usaglašen i potpisan u najskorije vreme, dodajući da je naša strana na tome uveliko angažovana.