Селаковић: Србија поносна на изванредне односе са Кином

30. јул 2022.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо.

Министар Селаковић је рекао да је Србија у потпуности посвећена даљем унапређењу и јачању политичких односа кроз сусрете на високом и највишем нивоу и учвршћивање свих видова сарадње са Кином.

И овом приликом министар је истакао да је Србија поносна на изванредне односе, свеобухватно стратешко партнерство и челично пријатељство наше две земље, који су на највишем нивоу у историји.

Преневши поздраве председника Александра Вучића кинеском колеги Си Ђинпингу, Селаковић је изразио наду да ћемо у скоријој будућности поново бити у прилици да председника Кине угостимо у званичној посети Србији.

Министар Селаковић је овом приликом изразио задовољство због успостављања директне авио-линије кинеске компаније „Хаинан Ерланс“ између Београда и Пекинга, изразивши уверење да ће то додатно приближити наша два народа и оснажити сарадњу пословних заједница.

Према његовим речима, успостављање директне авио-линије, које је резултат договора председника Србије и Кине, представља још једну чврсту потврду њихових блиских односа, пријатељства и одличне сарадње, нагласивши да се очекује да ће између наше две земље у најскорије време бити успостављен и директан лет компаније „Ер Србија“.

Шеф српске дипломатије још једном је изразио захвалност због подршке Кине нашим позицијама по питању Косова и Метохије, и потврдио доследну подршку Србије политици „једне Кине“ и принципу „једна земља, два система“, као и борби Кине против сепаратизма.

Министар је посебно нагласио значај изношења позиција Кине пред Саветом безбедности УН, где доследно, када се разматрају извештаји о раду УНМИК-а, инсистира на поштовању међународног права и подржава позиције Србије. 

Такође, упознао је амбасадорку са низом једностраних потеза Приштине који прете да дестабилизују ситуацију на терену, истакаваши да је Србија посвећена миру и политичкој стабилности у региону.

Селаковић је изразио задовољство и због сарадње два министарства спољних послова и уверење да ће иновирани Протокол о сарадњи, потписан током посете министра Ванг Јиа у октобру прошле године, допринети, не само бољој сарадњи два министарства, већ и интензивирању укупних односа две земље.

Шеф српске дипломатије посебно се осврнуо на значај даљег унапређења економске сарадње, подсетивши на чињеницу да је Кина постала други најзначајнији спољнотрговински партнер Србије и да су од пет највећих српских извозника у 2021. години чак три компаније у власништву кинеских инвеститора.

С тим у вези, изразио је наду да ће споразум о слободној трговини, инициран у разговору два председника у фебруару ове године, бити усаглашен и потписан у најскорије време, додајући да је наша страна на томе увелико ангажована.