Сиднеј: Амбасадор Стефановић отворио 20. Фестивал српског филма у Аустралији

16. мар 2023.
Након трогодишње паузе, у Аустралији се од 16. до 26. марта одржава јубиларни, двадесети, Фестивал српског филма.

Фестивал је свечано отворен у Сиднеју, пројекцијом филма „Било једном у Србији“, у присуству великог броја гледалаца. У наредних десетак дана, у свим највећим градовима Аустралије (Сиднеј, Мелбурн, Бризбејн, Перт, Аделејд, Канбера) биће приказани неки од најновијих филмова српске кинематографије – „Било једном у Србији“ (редитељ Петар Ристовски), „Није лоше бити човек“ (редитељ Душан Костић), „Кључ“ (редитељ Марко Сопић), „Страхиња Бановић“ (редитељ Стефан Арсенијевић) и „Крст у пустињи“ (редитељ Хаџи Александар Ђурић).

Отварајући фестивал, амбасадор Србије у Аустралији Раде Стефановић је истакао значај ове манифестације, која својим домашајем, значајем и квалитетом представља једну од најважнијих културних манифестација за Републику Србију и српску заједницу у Аустралији – посебно у контексту доприноса очувању и јачању веза српске дијаспоре у Аустралији са матицом. Нагласио је и да ће Фестивал и даље имати чврсту подршку Републике Србије и њених дипломатско-конзуларних представништава у Аустралији.

Нова директорка Фестивала Милица Козлина укратко је представила историјат фестивала, као и дело и залагање њеног  супруга и дугогодишњег директора Фестивала, Петра Козлине, који је преминуо 2020. године. Посебно је захвалила на помоћи и подршци, која је Фестивалу ове године пружена од стране Амбасаде Србије у Канбери.

Фестивал српског филма свечано је започео 17. марта и у Канбери, уз присуство Епископа аустралијско-новозеландског г.Силуна, представнике аустралијских институција и дипломатског кора.