Ђурић на Блинкеновом скупу „Жене, мир и безбедност“

09. јул 2024.
У оквиру Самита НАТО у Вашингтону, којем Србија присуствује као чланица програма „Партнерство за мир“, министар спољних послова Марко Ђурић је, на позив америчког државног секретара Ентонија Блинкена, учествовао на пратећем догађају на тему „Жене, мир и безбедност“.

Скуп представља један од најважнијих догађаја у оквиру Самита, имајући у виду да се односи на жене, мир и безбедност, у контексту актуелних политичких и безбедносних изазова у свету.

С тим у вези, учесници састанка имали су прилику да разговарају о последицама оружаних сукоба на женску популацију, али и значају улоге жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку држава.

То је уједно била прилика да се поново укаже да жене нису само жртве насиља и рата, већ да имају улогу и као учеснице сукобљених страна, као и да представљају значајан фактор у преговорима чији је циљ успостављање мира.

Србија је друга земља у региону која је усвојила принципе програма „Жене, мир и безбедност“, и читав низ надлежних државних институција прати примену и усаглашавање тих принципа.

Тренутно од укупног броја ангажованих припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама, 12,59% чине жене.

На овај начин, Србија је још једном потврдила намеру да активно доприноси процесима изградње мира и стабилности, не само у свом непосредном окружењу, већ и широм света.