Ђурић: Организација америчких држава важан чинилац изградње савремених међународних односa

27. јун 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић обратио се данас у Парагвају учесницима 54. заседања Генералне скупштине Организације америчких држава, оценивши да је та организација важан чинилац у изградњи међународних односа, кроз дефинисање политичке и вредносне агенде западне хемисфере.

Према његовим речима, Повеља УН је темељ на којем је потребно градити свет данашњице, а Србија ће наставити да доследно следи правила понашања у међународним односима која су установљена оснивањем Светске организације.

Ђурић је, говорећи на састанку шефова делегација држава чланица са шефовима делегација сталних посматрача при Организацији америчких држава, подсетио да је на годишњицу потписивања Повеље УН важно у свим међународним форумима реафирмисати вредности садржане у том документу како би се, између осталог, гарантовао суверенитет држава, неговала људска права и демократски принципи и осигурао равномернији економски развој.

"Србија веома цени напоре које Организација америчких држава улаже како би се препознале, артикулисале и у конкретне програме превеле потребе држава чланица на плану одрживог развоја", поручио је Ђурић.

Шеф српске дипломатије се, на маргинама првог дана заседања Генералне скупштине Организације америчких држава, састао са више шефова дипломатија и других представника држава Централне и Јужне Америке.

Министар Ђурић је у разговорима изразио спремност за свестрано унапређење билатералних односа Србије са земљама тог дела света, са којима наша земља већ остварује интензивну политичку комуникацију и негује традиционално пријатељство и разумевање.