Министар Дачић са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК

12. апр 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК Каролин Зијаде.

Састанак је одржан у контексту предстојеће редовне седнице Савета безбедности УН о УНМИК планиране за 22.април и Извештаја о раду УНМИК за последњи шестомесечни период. 

Разговарано је о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и атмосфери појачаних тензија које са циљем даљег протеривања српског становништва континуирано ствара Приштина. 

Министар Дачић изразио је забринутост поводом недавних једностраних потеза Приштине, посебно након укидања динара, и веома осетљиве безбедносне и политичке ситуације у покрајини. 

Поновио је, да се, као и до сада, Србија залаже за деескалацију, очување мира и поштовање раније постигнутих договора, од којих договор постигнут у Бриселу 2013.г. уз посредовање ЕУ, који предвиђа успостављање ЗСО, још чека да буде примењен од стране Приштине. 

Каролин Зијаде је истакла значај одржавања консултација пред седницу Савета безбедности, као и да Уједињене нације у потпуности подржавају дијалог који се води под окриљем Европске уније и позвала је актере на конструктиван ангажман по питању испуњења прихваћених обавеза. 

Такође, Зијаде је захвалила Србији на подршци раду и отворености за сарадњу са УНМИК, као и на континуираној подршци у вези наставка несмањених активности мисије УН на терену.