Селаковић: Србија шири позитивну агенду у региону

23. мар 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је вечерас да је један од спољнополитичких приоритета наше земље регионална сарадња, и да Србија покушава да прошири позитивну агенду у региону оптерећеном многим нерешеним питањима и несугласицама из прошлости.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија, као највећи актер у региону носи и највећу одговорност и да је, захваљујући озбиљном и способном државном руководству, успела да пре многих земаља обезбеди довољно вакцина.

„Србија је имала способног председника и Владу да, у тренутку када се цео свет борио да добије вакцине, наша држава, захваљујући председнику Вучићу, премијерки Брнабић и целој Влади, успела је пре других да набави вакцине. Захваљујући способности‟, истакао је Селаковић и додао да, за разлику од оних који су спремни да и даље „продају закржљалу причу 20. века да регион може да буде напредан само кад се Србији сломи кичма‟, политика Србије је да када је њој добро, она то добро жели да подели са другима. 

И то је, истакао је министар, једини мотив Србије да уступи вакцине Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини - политика добросуседства и регионалне сарадње.

„То је примарно за државу Србију када је у питању регион. Погледајте обичну животну ситуацију - да ли је нормално да живите у раскошној, дивно уређеној кући са великим вртом и базеном, а да поред вас комшија нема задовољене ни основне животне потребе. Када говоримо о Србији, бесмислена је прича о геополитичком проматрању вакцина‟, рекао је министар за РТВ. 

Како је нагласио, наша земља је успела да обезбеди довољну количину вакцина, иако из „Ковакс‟ програма још није добила ниједну вакцину, иако је међу првима уложила 4,8 милиона евра купивши унапред вакцине и уплативши додатних два милиона евра за њен развој. 

Селаковић је нагласио да готово у сваком разговору са својим колегама министрима спољних послова различитих европских и светских држава, „апсолутно доминира‟ тема одавања признања Србији и државном руководству на изузетно успешној имунизацији и вакцинацији становништва.

Такође, указује министар, одаје се признање нашем председнику и Влади на спроведеним економским реформама, на резултатима фискалне консолидације, на снижењу незапослености са 26,9 одсто на 7,3 одсто и на подизању просечне зараде. 

„Србија је по тим питањима апсолутно неко коме моје колеге дају признање и дају честитке... Захваљујући озбиљном и способном државном руководству, успела је на почетку пандемије да добро консолидује свој здравствени систем и тада се видело колико даје резултате све што је годинама улагано‟, рекао је министар.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине и порукама Аљбина Куртија којом позива на уједињавање свих у борби против Србије, Селаковић је подсетио на поруку председника Вучића - да Србија позива на уједињење у борби за изналажење компромисног решења.

Када је реч о извештају Европског парламента, Селаковић каже да ће га третирати објективно, да ЕП као, како је објаснио, изузетно сложен механизам са седам различитих посланичких група, доноси једну врсту политичког акта, којом даје своју оцену, али да је уверен да ће и српски парламент расправљати о том извештају и да ће то бити добра прилика да се чује и мишљење наших представника и наших грађана о томе што је наведено - и о позитивно оцењеним стварима, а и о одређеним врстама критике. 

„Када говорите о ЕП, то су исти они парламентарци који годинама позивају Србију да уђе у обрачун са организованим криминалом и корупцијом. Ево, Србија је на озбиљан, припремљен и врло ефикасан начин ушла и видите на који начин се бори са тим. То не може да ради слаба држава. 

Ми имамо државу за понос нашим грађанима и наши грађани треба да буду свесни да ће Србија спроводити своје законе до краја, да наша држава почива на владавини права, и, баш као што је то председник Вучић рекао пре неколико дана, да било чија партијска књижица не може да буде изговор за неспровођење закона, нити кишобран који ће некога заштитити од слова закона. Уверен сам да то заслужује једно озбиљно признање и честитку Србији‟, рекао је Селаковић.

Како је објаснио, када је нека држава у прилици да предузме тако озбиљне акције, разоткрије функционисање озбиљних криминалних група, да се јавно о томе говори, да постоје и други предмети где су на оптуженичкој клупи људи који су запослени у службама, то показује снагу једне државе. 

„Да није овога, рекли бисте да је држава слаба, ја кажем - наша држава је јака и надлежни органи имају пуну подршку свих других органа власти да истрају‟, рекао је Селаковић.

Што се тиче увреда на рачун новинара, министар је истакао да апсолутно дели мишљење председника Вучића, који је то осудио, врло јасно изнео став и критиковао да неки можда нису то учинили на примерен начин. 

„Оно што јесте одлика прво њега као председника Републике, а што можемо да научимо и ми други, то је како се разговара са новинарима. Ми нисмо бахати представници бившег режима који игноришу питања новинара, према њима се понашају непримерено, арогантно, бахато, некада и непристојно. Ми са новинарима разговарамо увек пристојно, на достојанствен начин и тако треба увек да буде‟, рекао је министар.

Говорећи о активностима, шеф српске дипломатије рекао је да у априлу предстоји сусрет са министром спољних послова Чешке Републике, који долази у Београд, да након тога путује у Рим где ће се сусрести са министром Ди Мајом, да почетком априла у престоницу Србије долазе министри спољних послова Грчке и Кипра, након тога министар спољних послова Турске, и да након тога путује у Москву. 

„Свакако се борим за заштиту државних и националних интереса Републике Србије на међународном плану и то ћу наставити да радим. То је моја дужност и у оквиру је делокруга мога посла‟, рекао је министар.