Селаковић: Заштита и промоција људских права једна од најважнијих обавеза

23. fév 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић обратио се посредством видео-везе на 46. редовном заседању Савета за људска права Уједињених нација и поручио да заштита и промоција људских права представља једну од најважнијих обавеза држава и целе међународне заједнице.

Шеф српске дипломатије је истакао да је сарадња држава, цивилног друштва и међународних организација на том пољу од приоритетне важности за очување мира и стабилности у свету.   

Селаковић је указао да на националном плану Србија посвећује велику пажњу питањима социјалних, економских, грађанских и политичких права, водећи рачуна о културном и верском диверзитету свог становништва, штитећи уживање у културном наслеђу и верском плурализму.

„Заштита права мањина у Републици Србији је на највишем нивоу и у складу са стандардима Савета Европе и ОЕБС. У том смислу очекујемо, а зарад обезбеђивања дугорочног мира и стабилности, посебно у нашем окружењу, да и друге државе посвете дужну пажњу заштити и унапређењу права и слобода  припадника српске мањине као и етничке заједнице“, нагласио је министар.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је, услед пандемије КОВИД-19, веома важно појачати напоре да се заштите људска права сваког појединца и да се осигура да нико не буде остављен по страни.

„Србија је од почетка кризе предузимала све неопходне мере за сузбијање пандемије у најбољем интересу свих грађана, без дискриминације по било ком основу. Озбиљно смо приступили вакцинацији становништва, полазећи од премисе да је вакцинација данас најважније питање од јавног интереса“, истакао је министар Селаковић.

У овом моменту, здравље грађана је највећи интерес, а право на здравствену бригу је најважније људско право, истакао је шеф српске дипломатије и позвао на то да се државе уједине у напорима да се омогући равномерна дистрибуција вакцина, како би се свима пружила могућност да стекну имунитет.

„И у овим околностима, желим да поручим да Република Србија наставља да придаје значај раду и улози Савета као најважнијем међународном телу које има капацитет да коригује, унапреди и заштити положај појединаца и нација у свету у погледу људских права. С тим у вези Србија примењује механизме који се у пуној мери заснивају на дијалогу, сарадњи, праћењу, као и одржавању комуникације са земљама чланицама УН, али и са различитим међународним организацијама“, указао је министар.

Такође, Селаковић је истакао да Србија веома цени и подржава независност и непристрастан рад Високе комесарке УН за људска права Мишeл Башле и да ће наставити да пружа подршку њеном мандату и у наредном периоду.

Министар Селаковић подсетио је да је Србија ратификовала осам међународних уговора о људским правима и да редовно припрема и подноси периодичне извештаје уговорним телима. 

На међународном плану, навео је министар, Србија ће наставити да се залаже за доследну примену међународних норми о грађанским и политичким правима, економско-социјалним и културним правима и  унапређењу права жена и права детета.

„Наставићемо свеукупне напоре у борби против дискриминације, тортуре, за заштиту права мањина и очување културних идентитета, заштиту права особа са инвалидитетом, борбу против сиромаштва и друштвене сегрегације“, нагласио је Селаковић.

Према његовим речима, Србија придаје посебан значај одрживом решавању питања дуготрајног расељења у Србији – како избеглица из БиХ и Хрватске, тако и интерно расељених лица са КиМ, будући да стабилизација прилика у региону умногоме зависи од решавања тих питања, а у нашој земљи се очекује да међународна заједница настави напоре за изналажење трајних решења, укључујући и обезбеђивање услова за одрживи повратак интерно расељених лица.    

Говорећи о стању људских права у јужној српској покрајини, након више од двадесет година од усвајања резолуције СБ УН 1244, Селаковић је нагласио да су основна људска права, гарантована међународним конвенцијама, укључујући право на живот, интегритет и достојанство, на Косову и Метохији и даље угрожена.

„Сматрамо неопходним наставак деловања УНМИК-а у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, уз позив да УНМИК мора остати ангажован у области заштите људских права, што је у случају српског становништва на Косову и Метохији питање опстанка на тој територији“, истакао је шеф српске дипломатије.