ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза која се може добити на граничним прелазима Грузије

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Вакцинисани држављани Републике Србије могу да уђу у Грузију авионом уколико приложе на увид један од следећих докумената:
-потврду о пуној вакцинацији (две дозе, или једна доза у случају вакцине Johnson&Johson) било којом вакцином против COVID-19;
-потврду о прележаном вирусу у последњих 100 дана и потврду о пријему бар једне дозе било које вакцине против COVID-19, одобрене од стране СЗО за хитну употребу (Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac), с тим да мора да прође најмање 14 дана од вакцинације.
Вакцинисани држављани Републике Србије који  улазе у Грузију копненим или морским путем у обавези су да, поред претходно наведеног, приложе на увид и негативан PCR тест не старији од 72 сата.
Невакцинисани држављани Републике Србије могу ући у Грузију уколико путују директно ваздушним, копненим или морским путем (укључујући транзит кроз треће земље) и у обавези су да приложе на увид негативан PCR тест не старији од 72 сата. Трећег дана боравка у Грузији у обавези су да ураде PCR тест о свом трошку.
Наведена лица су у обавези и да се пријаве пре уласка у Грузију путем линка: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia
Деца млађа од 10 година не морају да приложе на увид негативан PCR тест, нити да се поново тестирају у Грузији.
Држављани Србије који су у последњих 14 дана боравили на територији Јужноафричке републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесотоа, Есватинија, Мозамбика и Малавија, подлежу обавезној изолацији у трајању од 14 дана у посебном објекту по уласку у Грузију. Након окончања изолације, особа ће бити подвргнута PCR тестирању.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За путовање у Грузију држављанима Р. Србије није потребна виза за боравак до 365 дана од дана првог уласка. С обзиром да Амбасада Грузије покрива Р. Србију на нерезиденцијалној основи из Грчке, држављани Р. Србије обраћају се њиховој Амбасади у Атини. Потребни контакти могу се наћи преко веб сајта: http://greece.mfa.gov.ge/default.aspx?sec_id=1388&lang=2
У Грузију се може унети/изнети 30.000 ларија (око 15.000 евра).
За увоз, односно извоз ловачког оружја, драгоцених и уметничких предмета, кућних љубимаца и других животиња неопходне су посебне дозволе.
Дозвољено је унети храну тежине до 5 кг, вредности до 200 ларија (око 100 евра). Такође, дозвољено је унети ствари за личну употребу, тежине до 50 кг, вредности до 300 ларија (око 150 евра), односно до 1500 ларија (око 750 евра), ако се путује авионом.
Може се унети, односно изнети до 3 л алкохолног пића и 200 паклица цигарета.
Пожељно је поседовање полисе путног здравственог осигурања.
Погранична полиција: +995 32 241 97 27
Царина: +995 22 88 00 111 , +995 32 88 00 111.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у земљи је добра. Број телефона полиције и хитне помоћи је 112. Страни држављани могу ући на територију Абхазије и Јужне Осетије само са територије Грузије и то из дистрикта Зугиди у Абхазију, и из дистрикта Гори у Јужну Осетију. Директан улазак на наведене територије из било које друге државе сматра се нелегалним.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми у Грузији налазе се у Тбилисију, Сенаки, Батумију и Кутаисију.
Сви већи градови и обласни центри су повезани железничком мрежом.
Магистрални путеви су добри, али су деонице у планинским пределима у лошијем стању. За путовање путничким возилом потребна је саобраћајна и возачка дозвола. Признају се возачке дозволе Р. Србије на новом обрасцу у трајању до годину дана од дана уласка на територију Грузије. По истеку тог рока, дозвола се може заменити за грузијску без полагања теста, али са роком важења саме дозволе. Ако не путује власник возила, потребно је имати код себе оверено овлашћење на енглеском језику. Није потребан зелени картон.

ОСТАЛО – Национална валута је лари (GEL). Новац се мења у банкама и мењачницама. Животни трошкови и цене услуга су нижи него у Србији.
Туристичка организација Грузије: www.gnta.ge, тел:+ 995 32 243 69 99

 

Контакти:

Приликом боравка у Грузији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Украјини, која на нерезиденцијалној основи покрива Грузију, путем следећих контакт телефона: + 38044/425-60-60; +38044/425-60-15 и електронске адресе: konzrs@ukr.net

(Последње ажурирано четвртак, 04. фебруар 2021.)