ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза која се може добити на граничним прелазима Грузије

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу ући у Грузију ваздушним путем, ако поседују потврду о пуној вакцинацији било којом вакцином против Covid-19, или копненим и морским путем ако поседују потврду о пуној вакцинацији било којом вакцином против Covid-19, као и негативни PCR тест не старији од 72 часа.
Особе које долазе Индије, као и особе које су путовале у Индију у последњих 14 дана морају поседовати негативни PCR тест не старији од 72 сата, а затим су у обавези са проведу 14 дана у самоизолацији.
Од наведених мера изузети су: представници дипломатских мисија и међународних организација акредитованих у Грузији и чланови њихових породица, чланови породица грузијских држављана, без обзира на држављанство, припадници хуманитарних мисија, појединци којима су надлежне власти Грузије одобриле статус лица без држављанства, појединци који поседују статусно неутралну личну карту или путну исправу, појединци који имају избеглички статус у Грузији, чланови званичних делегација (одлучује се од случаја до случаја), возачи камиона и возова у међународном друмском саобраћају, међународно особље које учествује у теретном железничком превозу робе, као и чланови посада авиона.
Држављани и особе са одобреним боравком у државама-чланицама ЕУ, Израелу, Турској, Швајцарској, Норвешкој, САД, Канади, Великој Британији, Саудијској Арабији, Катару, Кувајту, УАЕ, Бахреину, Јерменији, Азербејџану, Украјини, Молдавији, Казахстану, Русији, Белорусији, Узбекистану, Таџикистану, Киргистану, Туркменистану, Кини, Јапану, Републици Кореји и Оману могу ући у Грузију ваздушним, копненим и морским путем уколико путују директно из горе поменутих земаља, укључујући и транзитирање кроз треће земље и ако поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата. Трећег дана боравка у Грузији у обавези су да ураде PCR тест о свом трошку. Пре уласка у Грузију морају попунити посебан образац за пријаву:  https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/
Особе које путују у Грузију из пословних разлога морају најпре попунити образац за пријаву: https://registration.gov.ge/pub/form/7_protocol_for_arrivals_in_georgia/kcjcpx/
Након што попуне пријаву, особе које долазе у Грузију из пословних разлога морају добити дозволу надлежних грузијских институција. Особе које добију дозволу за улазак су у обавези да ураде PCR тест о свом трошку на граничном прелазу пре уласка у Грузију. Пре него што добију резултате теста, наведене особе су у обавези да проведу 24 сата у хотелу одређеном за карантин. Ако је резултат теста негативан, путник мора или да уради PCR тест једном у 72 сата током 12 дана о свом трошку или да проведе 8 дана у самоизолацији и потом уради PCR тест, о чему одлучују надлежне грузијске институције.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За путовање у Грузију држављанима Р. Србије није потребна виза за боравак до 365 дана од дана првог уласка. С обзиром да Амбасада Грузије покрива Р. Србију на нерезиденцијалној основи из Грчке, држављани Р. Србије обраћају се њиховој Амбасади у Атини. Потребни контакти могу се наћи преко веб сајта: http://greece.mfa.gov.ge/default.aspx?sec_id=1388&lang=2
У Грузију се може унети/изнети 30.000 ларија (око 15.000 евра).
За увоз, односно извоз ловачког оружја, драгоцених и уметничких предмета, кућних љубимаца и других животиња неопходне су посебне дозволе.
Дозвољено је унети храну тежине до 5 кг, вредности до 200 ларија (око 100 евра). Такође, дозвољено је унети ствари за личну употребу, тежине до 50 кг, вредности до 300 ларија (око 150 евра), односно до 1500 ларија (око 750 евра), ако се путује авионом.
Може се унети, односно изнети до 3 л алкохолног пића и 200 паклица цигарета.
Пожељно је поседовање полисе путног здравственог осигурања.
Погранична полиција: +995 32 241 97 27
Царина: +995 22 88 00 111 , +995 32 88 00 111.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у земљи је добра. Број телефона полиције и хитне помоћи је 112. Страни држављани могу ући на територију Абхазије и Јужне Осетије само са територије Грузије и то из дистрикта Зугиди у Абхазију, и из дистрикта Гори у Јужну Осетију. Директан улазак на наведене територије из било које друге државе сматра се нелегалним.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми у Грузији налазе се у Тбилисију, Сенаки, Батумију и Кутаисију.
Сви већи градови и обласни центри су повезани железничком мрежом.
Магистрални путеви су добри, али су деонице у планинским пределима у лошијем стању. За путовање путничким возилом потребна је саобраћајна и возачка дозвола. Признају се возачке дозволе Р. Србије на новом обрасцу у трајању до годину дана од дана уласка на територију Грузије. По истеку тог рока, дозвола се може заменити за грузијску без полагања теста, али са роком важења саме дозволе. Ако не путује власник возила, потребно је имати код себе оверено овлашћење на енглеском језику. Није потребан зелени картон.

ОСТАЛО – Национална валута је лари (GEL). Новац се мења у банкама и мењачницама. Животни трошкови и цене услуга су нижи него у Србији.
Туристичка организација Грузије: www.gnta.ge, тел:+ 995 32 243 69 99

Контакти:

Приликом боравка у Грузији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Украјини, која на нерезиденцијалној основи покрива Грузију, путем следећих контакт телефона: + 38044/425-60-60; +38044/425-60-15 и електронске адресе: konzrs@ukr.net

(Последње ажурирано четвртак, 04. фебруар 2021.)